вівторок, 06 червня 2023 08:53

Спецтема: Війна Росії проти України

Ситуація на Каховському водосховищі загрожує ЗАЕС

Ситуація на Каховському водосховищі загрожує ЗАЕС
Рівень води нижче за течією продовжує підніматися. Фото: t.me/khersonskaODA

В ніч проти 6 червня російські окупанти підірвали греблю Каховської ГЕС на Херсонщині.

Унаслідок підриву рівень води в Каховському водосховищі стрімко знижується, що є додатковою загрозою для тимчасово окупованої Запорізької АЕС, повідомив у вівторок вранці Енергоатом.

"Підрив рашистами Каховської ГЕС може мати негативні наслідки для ЗАЕС, проте ситуація контрольована. Вода з Каховського водосховища необхідна для того, щоб станція отримувала підживлення для конденсаторів турбін і систем безпеки ЗАЕС. Зараз станційний ставок-охолоджувач наповнений: станом на 8:00 ранку рівень води становить 16,6 метра, і цього достатньо для потреб станції", – ідеться у повідомленні.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Ворог тікає: в ЗСУ прокоментували підрив росіянами Каховської ГЕС

На даний час ситуація на ЗАЕС під контролем, український персонал моніторить усі показники. В разі зміни ситуації Енергоатом оперативно повідомить про стан справ.

В МАГАТЕ заявили, що в курсі повідомлень про пошкодження на Каховській дамбі.

"Експерти МАГАТЕ на Запорізькій АЕС уважно стежать за ситуацією. Безпосередньої загрози ядерній безпеці на станції немає", – додали там.

Вночі російські окупанти підірвали греблю Каховської гідроелектростанції. За 5 год. вода підніметься до критичного рівня, повідомив голова Херсонської обласної військової адміністрації Олександр Прокудін. Вода у Каховському водосховищі стрімко падає: близько 15 см/год.

Вода вже пройшла половину шляху. Критично високий рівень очікується близько 11:00.

16 тис. людей на правому березі Херсонщини перебувають у критичній зоні, вже є підтоплення.

Укрзалізниця повідомила, що перший евакуаційний потяг з Херсона відправиться о 12:00. За потреби будуть призначені додаткові евакуаційні поїзди.

Зараз ви читаєте новину «Ситуація на Каховському водосховищі загрожує ЗАЕС». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі