четвер, 28 листопада 2019 13:44

Російський газ стане парадними дверима в Україну для Кремля - експерт

Російський газ стане парадними дверима в Україну для Кремля - експерт
Політолог Михайло Басараб: У неофіційних комунікаціях між російською стороною і українським керівництвом певно обговорюються можливості відновлення закупівлі російського газу. Фото: Тарас Подолян

Відновлення закупівлі та постачання в Україну російського газу команда президента Володимира Зеленського розглядає як елемент політичних домовленостей з РФ. Це дасть Росії змогу відновити контроль над Україною, а Зеленському — виконати передвиборчі обіцянки. Таку думку в коментарі Gazeta.ua висловив політолог Михайло Басараб.

"Питання відновлення закупівлі російського газу має велику вагу. У неофіційних комунікаціях між російською стороною і українським керівництвом певно обговорюються можливості відновлення закупівлі російського газу. Ймовірно міністр енергетики Оржель посвячений в ці питання. Гончарук (прем'єр-міністр України — Gazeta.ua) не знає нічого. Вказує на його реальний вплив у владі", - каже Басараб, коментуючи заяви обох чиновників.

Гончарук спростував раніше сказану Оржелем заяву про наміри української влади ухвалити нову угоду про транзит з Газпромом. Мовляв, тоді ціна для побутових мешканців знизиться. Прем'єр-міністр назвав прямі поставки газу здачею інтересів держави.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Ціна на газ стане однією з найнижчих за всю історію — міністр енергетики Оржель

Оржель не робив би таких заяв без погодження з вищим керівництвом держави. Питання дискутується й проговорюється без інформування Гончарука, вважає експерт.

"Для Кремля газ не лише бізнес. Передусім це велика політика. За допомогою газу Росія корумпує демократичні еліти України та європейських держав. Монопольний вплив РФ на будь-яку сферу суспільного життя, а особливо на енергетичну сферу, дає додаткові важелі тиску на Україну та шантажу, впливу на українське керівництво. 2015-го Україна розірвала цей ланцюг, відмовившись від прямого постачання газу. Росія прагне відновити це. Якщо міністр енергетики про це почав говорити, значить це питання обговорюється. Для Зеленського це може бути спокусою. Росія має гарну легенду щодо постачання на постійних основах дешевого газу", - вважає політолог.

Класичним прикладом використання Росією цього важелю для підриву суверенітету України були Харківські угоди, нагадав експерт. У 2010-му продовжили перебування Чорноморського флоту РФ в Криму до 2042 року в обмін на знижку ціни на газ. "Зеленський перебуває в делікатному становищі у переговорах з Міжнародним валютним фондом. Має виконувати передвиборчі обіцянки. Для цього потрібен ресурс. Дешевий російський газ може допомогти йому виконати обіцянки через підкуп населення. Це також може стати для президента поясненням його політичних поступок Росії. Дешевий російський газ може стати парадним входом для Росії в Україну. Вкотре дасть Москві можливість впливати на політику України та підривати суверенітет", - підсумував Басараб.

Гончарук після засідання уряду заявив, що Україна не веде переговори з Росією про постачання газу.

Зараз ви читаєте новину «Російський газ стане парадними дверима в Україну для Кремля - експерт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі