вівторок, 14 грудня 2021 11:49

Рада спростила набуття громадянства для тих, хто воював за Україну

Верховна Рада 14 грудня спростила набуття українського громадянства іноземцями та особами без громадянства, які захищали територіальну цілісність та недоторканність України.

У другому читанні та в цілому законопроєкт № 5630 підтримали 285 нардепів.

Автор: twitter.com/verkhovna_rada
  За проєкт закону № 5630 у другому читанні проголосували 285 народних депутатів
За проєкт закону № 5630 у другому читанні проголосували 285 народних депутатів

"Мета проєкту закону — реалізація указу президента Володимира Зеленського від 13 серпня 2019-го. Законом вдосконалено правила набуття громадянства України за територіальним походженням, прийняття до громадянства та поновлення у громадянстві", - зазначено у пояснювальній записці.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Українці висловилися щодо ідеї Зеленського про подвійне громадянство

Документ пропонує спростити порядок отримання громадянства для росіян, які зазнали переслідувань через політичні переконання, для осіб, які проходили або проходять службу за контрактом у ЗСУ, а також для тих, хто воював на Донбасі проти російських бойовиків.

Положення документа також передбачають можливість подати декларацію про відмову від іноземного громадянства особами, які отримали українське громадянство до набуття цим законопроєктом чинності. У першому читанні його прийняли цьогоріч 2 листопада.

Україна не визнає російські паспорти, видані насильно в ОРДЛО й окупованому Криму. Якщо після повернення під юрисдикцію України тимчасово окупованих територій громадяни заявлять, що їх змусили прийняти громадянство РФ, жодних негативних наслідків для українського громадянства в них не буде.

Зараз ви читаєте новину «Рада спростила набуття громадянства для тих, хто воював за Україну». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі