середа, 03 жовтня 2012 11:15

Рада розширила права омбудсмена

Рада розширила права омбудсмена
Уповноважений Верховної Ради з прав людини Валерія Лутковська. Фото: interfax.com.ua

Верховна Рада України внесла зміни до закону "Про Уповноваженого Верховної Ради з прав людини", розширивши його функції національним превентивним механізмом відповідно до Факультативного протоколу до Конвенції проти катувань та інших жорстоких, нелюдських, принижуючих гідність видів поводження і покарання.

За відповідне рішення у вівторок проголосували 257 депутатів.

Омбудсмен отримав право без попередньо повідомлення про час і мети, а також без обмеження кількості регулярних відвідувань відвідувати місця примусового утримання за рішенням суду, ізолятори тимчасового тримання, кімнати для затриманих в чергових частинах міліції, пункти тимчасового перебування іноземців, приймальники-розподільники для дітей, спеціальні виховні заклади, центри медико-соціальної реабілітації дітей, військові частини, гауптвахти, дисциплінарні батальйони, дитячі будинки всіх типів, психоневрологічні інтернати та будинки пристарілих.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Лутковська разом з лікарями провідала Луценка в колонії

Уповноважений має право опитувати містяться там осіб для отримання інформації про умови утримання. Таке опитування має проводитися без присутності третіх осіб і в умовах, що виключають прослуховування розмови.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Влада хоче створити омбудсмена для бізнесу

Крім того, омбудсмен може вносити пропозиції щодо зміни законодавства у сфері захисту прав і свобод людини, а також пропозиції щодо запобігання катувань та інших жорстоких видів покарань.

Зараз ви читаєте новину «Рада розширила права омбудсмена». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

4

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі