вівторок, 13 липня 2021 18:27

Рада провалила легалізацію медичного канабісу - Тимошенко раділа
3

Фото: ukrinform.ua

Верховна Рада не ухвалила в першому читанні законопроєкт про регулювання обігу конопель у медичних цілях, науковій і науково-технічній діяльності. За це проголосували 184 депутати.

Після голосування лідерка "Батьківщини" Юлія Тимошенко раділа, підіймала руки та аплодувала в залі. Вона закликала не голосувати. Також кричав не голосувати нардеп від "СН" Максим Бужанський.

"За" законопроєкт проголосували 152 депутати від "Слуги народу", 7 - "Європейська солідарність", 18 - "Голос", 7 - група "Партія "За майбутнє". Нуль голосів "За" - ОПЗЖ, "Батьківщина", група "Довіра".

Коли спікер Дмитро Разумков запропонував направити законопроєкт до Комітету для підготування на повторне читання, то рішення не ухвалили через брак голосів. Зрештою документ відправили на доопрацювання. Він має на меті легалізацію медичного канабісу.

Пропонується можливість пацієнтам купувати й зберігати лікарські коноплі для застосування відповідно до виданого лікарем рецепту.

Використанні канабісу в медичних цілях дозволено в 56 країнах. Зокрема, у країнах ЄС: Польщі, Чехії, Німеччині, Іспанії, Нідерландах, Італії, Франції, Португалії, Греції, Австрії, Данії, Бельгії. Також в Ізраїлі, Великій Британії, Норвегії, США й Канаді.

"Я хочу вам показати баночку, в якій колись був медичний канабіс. Це має такий вигляд, а не як сигарети або самокрутки. Олія, яку заливають у баночку і дають, зокрема, маленьким дітям для того, щоб вони могли нормально жити. Її мені дала мати 4-річної Софії з епілепсією. Ця мати сьогодні - контрабандистка, бо вона не може легально купити ліки дитині.

Таких хворих, як Софія, понад два мільйони. Це онкохворі, хворі на епілепсію, Альцгеймер. Це наші ветерани, які мають ПТСР", - сказала перед голосуванням депутатка від "Голосу" Ольга Стефанишина.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Легалізація медичного канабісу в Україні: нардеп розказав, хто стоїть на заваді

У вівторок біля Верховної Ради відбулася акція на підтримку законопроєкту "Зупиніть наш біль: зараз у нас є лише "Потерпін", повідомляв "Укрінформ".

Під парламентом мітингували хворі, яким необхідно вживати медичний канабіс для полегшення болю, небайдужі перехожі.

Люди тримали плакати "Медканабіс – ліки", "Голосуйте 5596", "Мені треба медканабіс, а не "потерпін", "Скільки ще терпіти?".

Вартість ліків на основі медичного канабісу становитиме $10-12. Сьогодні на чорному ринку пацієнти змушені купувати такі препарати за $100-200, зі слів голови Комітету з питань здоров'я нації, медичної допомоги й медичного страхування Михайла Радуцького.

Зараз ви читаєте новину «Рада провалила легалізацію медичного канабісу - Тимошенко раділа». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

9

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі