понеділок, 12 липня 2021 17:25

Легалізація медичного канабісу в Україні: нардеп розказав, хто стоїть на заваді

Автор: The Aspen Institute Kyiv
  Ярослав Юрчишин має оптимістичний прогноз щодо голосування за "закон для Софійки"
Ярослав Юрчишин має оптимістичний прогноз щодо голосування за "закон для Софійки"

13 липня на позачерговому засіданні Верховної Ради народні депутати мають розглянути легалізацію медичного канабісу в Україні. Неофіційно його називають "закон для Софійки". Якщо документ ухвалять, він відкриє доступ до ліків майже 2 млн українців із складними хворобами - онкологією, хворобою Паркінсона, Альцгеймера, з псоріазом, розсіяним склерозом і багатьма іншими. Зараз їм доводиться завозити ліки нелегально в країну. Препарати на основі медичного канабісу позбавляють їх від болю. Хто стоїть на заваді ухвалення закону, в інтерв'ю Gazeta.ua розповідає нардеп Ярослав Юрчишин. Він - один із ініціаторів законопроєкту.

Близько 50 країн використовують канабіс у медичних цілях. Зокрема, Канада, Швейцарія, Франція, Грузія. Чому в Україні так багато перешкод до його легалізації?

Є кілька середовищ, які боряться з легалізацією медичного канабісу, маніпулюючи тим, що його так само можна використовувати в наркотичних цілях. Насправді це не відповідає дійсності.

Це певне середовище у фармацевтичному бізнесі, яке не хоче допустити на ринок додаткові знеболювальні препарати. Ця тенденція проглядалася в усіх країнах, де була така дискусія. Маніпулюючи інформацією про те, що медичні канабіоїди викликають наркотичну залежність, намагаються уникнути конкуренції. Вони є основними критиками. Тоді починають працювати інші середовища – пов'язані з церквами, представники консервативних течій. При цьому не використовують жодних наукових висновків, просто маніпулюють. Наприклад, представник "Слуги народу" Бужанський у Telegram-каналах поширює фейк про те, що Україна перетвориться в поле коноплі.

Не вистачає якісної комунікації, яка пояснювала б, що медичний канабіс не є наркотичним. Що є низка хвороб, із якими люди потребують канабіоїдів для полегшення самопочуття.

У деяких країнах опонентами виступали продавці алкоголю та тютюну, які бачать у цьому конкуренцію для себе. Алкоголь - один із найдешевших антидепресантів, але й один із найнебезпечніших. Є зацікавлення не допустити на цей ринок якіснішого легального знеболювального продукту.

Які ще є стереотипи в Раді щодо легалізації медичного канабісу?

Найабсурдніший аргумент – це збільшення кількості наркотично залежних. Образ наркомана – це наколений, одурманений підліток чи середнього віку людина, яка заради дози готова винести з хати все. Нібито це буде викликати шалене звикання. Нібито люди витрачатимуть останні кошти, аби отримати дозу. Це не має жодного змісту. Це відвертий фейк.

Говорять про зростання кількості злочинів. Зараз найбільше жорстоких злочинів здійснюють у стані алкогольного сп'яніння. Навіть якщо говорити про використання медичного канабісу не за призначенням - чого не може бути, у зв'язку зі специфікою його продукування, то злочинів у стані інтоксикації канабісом не зафіксовано.

Жертвами таких маніпуляцій стають не депутати чи уряд, а люди, як Софійка, яким критично необхідні такі ліки. Зараз змушені ввозити їх контрабандою.

Які будуть запобіжники до зловживань у випадку ухвалення цього законопроєкту? І яке буде покарання за торгівлю рецептами з медичним канабісом?

Покарання буде таке, як і щодо інших рецептурних ліків обмеженого обігу. Тут важливо, що в нас покарання є. Але поліція часто сама задіяна у кришуванні схем і не протидіє такій діяльності.

У законі чітко встановимо, що ці ліки можуть видавати тільки за рецептом і у виключному переліку хвороб чи показань. Але доки поліція відповідальна за контроль обігу наркотиків, то боротися з цим буде складно. Наголошу: медичний канабіс не викликає звикання, це не наркотик. Специфіка його виготовлення, хімічний склад не дають змогу його використовувати, як наркотичний засіб.

Можна очікувати, що у Верховній Раді вистачить голосів? Які фракції точно будуть проти?

Поки що оптимістичні прогнози. Сподіваюся, цього тижня вдасться проголосувати в першому читанні. Серед кількох десятків авторів законопроєкту є представники майже всіх фракцій. Крім ОПЗЖ. Це політична сила, яка і далі прагне, щоб Україна перебувала не в європейському фарватері, а в пострадянському. Саме там панують ці всі легенди про медичний канабіс.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Легалізація канабісу: в Раді кажуть, є голоси "за"

Те, що президент вніс законопроєкт на порядок денний уже на вівторок, вказує, що більшість голосуватиме "за". Ми вже згадували Бужанського. Ймовірно, що проти виступить ще частина проросійського табору у "Слузі народу". Але це одиниці.

Яка буде процедура отримання ліків для пацієнтів?

Це залежить від другого читання. За логікою, це мало б працювати, як усі рецептурні ліки. Лікарі, які мають право виписувати цю рецептуру, виписують рецепти. А придбати їх можна в аптеці.

Чи рахували, скільки на рік потрібно буде медичного канабісу на нинішню кількість пацієнтів? Як Україна їх забезпечуватиме?

В Україні є можливості, щоб виробляти препарати самостійно. Тут присутній бізнес-компонент.

Кількість хворих – це не стабільна цифра. Вона може зростати. Тенденції до зменшення, на жаль, трапляються рідко. Тому зараз про чіткі цифри говорити зарано.

Чи буде передбачена компенсація на такі ліки з державного бюджету?

Усе залежить від того, як пропишуть національну програму забезпечення, від можливостей бюджету. Для тих, хто має достатньо ресурсів і може дозволити собі придбати ліки за наявності рецепту, буде ринковий формат і певний рівень забезпечення місцевими чи бюджетними коштами. Але пропорції і процедури формуватимуться вже після ухвалення закону, як підзаконні акти від МОЗ, Міністерства фінансів.

Законопроєкт про легалізацію медичного канабісу називають "законом для Софійки". Він носить ім'я Софії Мостовенко - дитина хвора на складну форму епілепсії. Її мати Вікторія закликала народних депутатів підтримати ініціативу.

Законопроєкт планують розглянути на позачерговому засіданні парламенту 13 липня.

Зараз ви читаєте новину «Легалізація медичного канабісу в Україні: нардеп розказав, хто стоїть на заваді». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі