вівторок, 22 квітня 2008 19:27

"Тестування - спосіб перетворити конкурс гаманців на конкурс знань" - Ющенко

Проведення незалежного тестування випускників шкіл допоможе подолати корупцію у сфері освіти, заявляє президент України Віктор Ющенко.

"Тестування - це відповідь на те... як замінити конкурс гаманців на конкурс знань. Це фундаментальна справедливість соціального характеру", - сказав Ющенко на брифінгу у вівторок в Львові, повідомляє прес-служба глави держави.

"Держава, суспільство гарантує (випускникам) рівні умови, прозорість, чесну конкуренцію", - підкреслив він.

Таким чином, за словами президента, Україна "завдає колосального удару по корупції у вищій школі".

"Безумовно, це справедливий проект, найбільш соціальний проект, якщо узяти останні роки, оскільки він стосується кожної третьої сім"ї в Україні", - сказав Ющенко.

Крім того, він заявив, що в проекті незалежного тестування буде також "відповідь на те, як дати можливість здобути вищу освіту дітям-сиротам, дітям-інвалідам".

За його словами, після проходження ними тестування у випадку, якщо вони набирають необхідні 124 бали, незалежно від конкурсу, згідно зі спеціальною державною програмою, стають студентами вищого навчального закладу".

Глава держави також відзначив, що це була "перша сесія тестування" і є пропозиції, а "починаючи з 26 червня буде проведена додаткова сесія, коли випускники, випускники технікумів, які не змогли пройти тестування в основну сесію можуть подати свої документи на другу сесію".

"Це знак пошани до тих обставин, які можуть виникнути у випускників", - сказав він.

За словами президента, з 512 тис абітурієнтів, які подали заявки для участі в тестуванні, в ньому взяли участь 92%.

Перший етап тестування - з української мови та літератури - пройшов сьогодні. В середу, 23 квітня, на засіданні уряду розглядатиметься питання про проведення зовнішнього незалежного оцінювання якості знань випускників шкіл.

Ше вчора проведення тестування було під питанням - прем"єр-міністр Юлія Тимошенко висловила сумнів в тому, що воно не порушить права школярів. Вона підкреслила, що не дозволить "експериментувати" над дітьми і "уряд розробить механізми, які без шокової терапії покладуть край корупції".

На слова прем"єра негайно відреагував президент Віктор Ющенко. Він висловив здивування тим, що Кабмін всього за день до тестування збирається з"ясовувати стан готовності до його проведення, і підкреслив, що Тимошенко, "дивлячись в очі дитині, яка вдень і вночі готувалася до тестів, не зможе повторити свою заяву про скасування тестування", повідомляє NEWSru.ua.

Зараз ви читаєте новину «"Тестування - спосіб перетворити конкурс гаманців на конкурс знань" - Ющенко». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі