вівторок, 22 квітня 2008 15:50

Тести можна купити на базарі

У вівторок півмільйона випускників шкіл складали перший тест із української мови. А в середу проблему зовнішнього тестування обговорюватимуть на засіданні уряду.

Якось несподівано прем"єр забажала почути думку громадськості, батьків, учителів і врешті з"ясувати, чи можливо взагалі нині якісно протестувати знання абітурієнтів. Невідомо, чому саме зараз, коли процес пішов. Про те, що для вступу до вищих навчальних закладів потрібно пройти зовнішнє тестування, було відомо ще торік. Тестуватимуть у школах і тих, хто не збирається отримувати вищу освіту, — оцінки підуть в атестат.

І от раптом виявилося, що існує купа проблем. Говорили й про те, що тестування можуть скасувати.

При тому, що місяць тому навіть влаштували генеральну репетицію тестування. За гроші, але без фахової перевірки. Учні платили від 17 до 56 грн залежно від регіону та типу завдань. Учасникам цих тестів забороняли користуватися будь-якими посібниками, книжками, папером, олівцями, лінійкою, плеєрами, маркерами, мобільними телефонами.

Головне — зрозуміти принцип, за яким давати відповіді

Донька колеги здавала такі проби. Потім мусила сама себе оцінити за правильними відповідями, що висіли на сайті Міносвіти. Дівчина каже, що так і не змогла вирахувати, скільки ж балів набрала з української та правознавства. Проте знайшла у запитаннях тестів чимало помилок. А найбільше лякали ті, що починалися "На вашу думку...". Хто і за якими критеріями оцінюватиме ці думки, творчі відповіді, такі собі міні-твори? На пробних тестах у Дніпропетровську власні знання перевіряли викладачі вузів міста — вони теж були обурені некоректністю завдань. Щоправда, в разі незгоди з оцінками за тести можна буде подати апеляцію, ще раз скласти їх, дочекатися перевірки. Але доки процедура триватиме, зарахування до університетів та інститутів може й закінчитися.

Моя колега спробувала сама протестуватися з історії. Переконує: головне — зрозуміти принцип, за яким давати відповіді. Тоді можна здати тест із будь-якого предмета.

Тим часом тести вже давно можна купити на базарі. В Українському центрі якості освіти кажуть, що вони несправжні, й судяться з видавництвами, що запустили цю продукцію у продаж.

Зараз ви читаєте новину «Тести можна купити на базарі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі