вівторок, 10 березня 2009 09:09

"Балога видає бажане за дійсне" - Гарань

"Балога видає бажане за дійсне" - Гарань

Загострення в українському політичному житті, зокрема ситуацію довкола СБУ та "Нафтогазу", політологи вважають загрозою єдності правлячої коаліції, але не підставою для дострокових парламентських виборів.

Так, науковий директор Школи політичної аналітики Київо-Могилянської Академії Олексій Гарань в інтерв"ю "Німецькій хвилі" висловив думку, що заява глави секретаріату президента Віктора Балоги про можливість будь-якої миті оголосити позачергові парламентські вибори надто перебільшена.

"Формальне існування коаліції не дозволяє президентові скористатися правом розпуску парламенту. Скоріше за все, Балога видає бажане за дійсне", - сказав Гарань.

Водночас експерт не виключив розпаду чинної та створення нової більшості за участі БЮТ та Партії регіонів.

Натомість, політолог Віктор Небоженко вважає, що такий розвиток подій міг би спричинити розпад фракції БЮТ.

Він нагадав, що, незважаючи на нестабільність, чинна коаліція ухвалює більшість законопроектів уряду та успішно долає президентські "вето".

На думку Небоженка, депутати теперішньої більшості розглядають високі шанси на перемогу Юлії Тимошенко на президентських виборах як гарантію забезпечення власного політичного майбутнього.

Увечері 8 березня голова секретаріату президента Віктор Балога заявив, що дострокові парламентські вибори можна оголошувати в "любий момент". Про це він сказав в ефірі телеканалу Інтер.

"Немає сьогодні коаліції і в любий момент можна оголошувати дострокові вибори до парламенту", - сказав Балога.

Голова секретаріату вважає, що відставка міністра закордонних справ Володимира Огризка є порушенням умов коаліційної угоди.

Характер поведінки Юлії Володимирівни не прогнозований

"Прийнято рішення, кулуарна домовленість з Партією регіонів, про те, що треба відставити міністра закордонних справ. Це не було в умовах коаліційної годи", - зазначив він.

"Мабуть депутати НУ-НС зрозуміли, що з Юлією Володимирівною (Тимошенко), нажаль, домовлятися не можна, тому що характер її поведінки є не прогнозований. Я вже не хочу говорити про те, що більшості насправді немає", - підкреслив Балога.

"Є фракція Компартії, яка фактично дає 226 голос для того, щоб проходили ті чи інші рішення на вподобання керівника уряду", - сказав він.

Балога також впевнений, що "коли створили нову коаліцію, повинно було бути подання нової коаліції на перепризначення уряду".

"Цього не відбулося, це також є порушення норми Конституції", - наголосив керівник секретаріату.

За матеріалами: Німецька хвиля, Українська правда.

Зараз ви читаєте новину «"Балога видає бажане за дійсне" - Гарань». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі