вівторок, 27 червня 2023 22:20

Спецтема: Війна Росії проти України

"Путін втратив частину своєї влади" – чому Лукашенко заявив про переміщення ядерної зброї в Білорусь

"Путін втратив частину своєї влади" – чому Лукашенко заявив про переміщення ядерної зброї в Білорусь
Відповідальність за ядерну зброї у Білорусі все одно матимуть росіяни, пояснив Тарас Загородній. Фото: CNN

Білоруський диктатор Олександр Лукашенко сказав, що значна частина російської ядерної зброї вже завезена в Білорусь. Однак поки це не підтвердили у США та сусідніх країнах з РБ, це лише слова. У будь-якому випадку за погрози чи застосування ядерної зброї нестиме відповідальність Росія. Про це в коментарі Gazeta.ua розповів політолог Тарас Загородній.

"Лукашенко може казати багато що. Але ядерна зброя – це не снаряди. За нею слідкує весь світ. Американці щоденно моніторять всі склади Росії. Є супутниковий, радіологічний моніторинг. І в Польщі, Литві, Україні стежать за цим питанням. Як тільки радіаційний фон зміниться, тоді буде підтвердження, що ядерна зброя там. Поки цього не сталося, то ці розмови – понти Лукашенка. Переміщення ядерної зброї постійно моніторить Китай, тому що побоюється створення прецеденту порушення Договору про нерозповсюдження ядерної зброї. Це означатиме, що Японія, Південна Корея і Тайвань протиснуть Штати на виробництво цієї зброї у них. Тому Китай категорично проти навіть пересування ядерних боєголовок. Не кажучи вже про застосування", – сказав Загородній.

Відповідальність за ядерну зброї у Білорусі все одно матимуть росіяни, уточнив політолог.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Лукашенко привів армію Білорусі в повну бойову готовність

"Якщо Лукашенко почне погрожувати, то вся відповідальність на Росії. Білорусь не є суб'єктом переговорів – з ними ніхто не стане говорити", – наголосив Загородній.

У цього шантажу є кілька причин, розповів політолог.

"Перша – саміт НАТО. Там збираються обговорити питання посилення Альянсу, в тому числі, і українське питання. Друга – те, що Росія програє на фронті. Третя – після заколоту Пригожина, росіяни показали світу, що їх країна складається з бруду та палиць. І питання тепер – чи можуть вони взагалі контролювати свою власну зброю. "Велика сімка", наприклад, обговорює питання, що робити з ядерною зброєю Росії. Володимир Путін фактично втратив частину своєї влади. І ймовірність застосування ядерної зброї впала. Не виключаю, що таке можливо. Але ще раз треба наголосити – моніторинг йде постійно", – підкреслив Загородній.

27 червня білоруський диктатор Олександр Лукашенко заявив, що значна частина російської ядерної зброї вже завезена в Білорусь. Лукашенко зазначив, що за збереження російської ядерної зброї він несе персональну відповідальність. За його словами, обслуговуванням розміщеної в Білорусі ядерної зброї займаються російські військові. Білорусь розробляє алгоритм застосування ядерної зброї, сказав Лукашенко.

Також самопроголошений президент Білорусі Олександр Лукашенко розпорядився привести армію в повну бойову готовність. За інформацією білоруських ЗМІ, відповідне розпорядження під час церемонії вручення погонів вищому офіцерському складу у вівторок він віддав на тлі спроби заколоту у Росії.

Зараз ви читаєте новину «"Путін втратив частину своєї влади" – чому Лукашенко заявив про переміщення ядерної зброї в Білорусь». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі