середа, 25 червня 2014 06:51

"Путін грає роль миротворця, але йому перестають вірити" - Forbes

"Путін грає роль миротворця, але йому перестають вірити" - Forbes

Хоча Володимир Путін і підтримав рішення про припинення вогню на Сході України, якого він домагався з початку антитерористичної операції, він буде називати основні пункти мирного плану Петра Порошенка неприйнятними.

Про це йдеться в статті Пола Родеріка Грегорі під назвою "Путін грає роль миротворця, але йому перестають вірити", опублікованій на сайті Forbes.com.

"Першою реакцією Путіна на план Порошенка через кілька годин після його оголошення було намір посіяти сумніви про те, що Україна буде дотримуватися угоди про припинення вогню. Підтримавши рішення про перемир'я і наміри мирно врегулювати ситуацію, Кремль заявив: "Пан Путін вважає неприйнятним, що після того, як було зроблено заяву про припинення вогню, протистояння триває, і снаряди з боку України падають і вибухають на території Росії". Потрібно дуже уважно слухати те, що каже Путін, але дипломати і преса часто вибирають саме те, що вони хочуть почути - "Путін підтримує мирний план" або "Путін підтримує переговори про припинення конфлікту" - і не читають між рядків. У цьому випадку у Путіна не було іншого виходу, крім як висловити підтримку. Він не міг дозволити, щоб Порошенко виглядав "людиною світу" більше, ніж він сам.

Путін грав роль миротворця в Женеві і в Нормандії, щоб справити хороше враження. Чому б не спробувати ще раз? Путін зрозумів, що слова нічого не варті, і його словами вірять все менше. Скептично налаштовані європейські міністри закордонних справ знову говорять про можливість запровадження санкцій, якщо Путін не зупинить свою пропагандистську війну, потік найманців і постачання важкого зброї через російсько-український кордон. Не варто так радіти перспективам світу. Між Росією і Україною кілометрову прірву і про світ говорити ще надто рано. У всякому разі, мирний план Порошенка і відповідь Путіна, яку потрібно читати між рядків, ще більше віддалили дві сторони конфлікту. Стратегія Путіна на найближчі дні і тижні легко передбачувана. Він буде продовжувати говорити про те, що підтримує процес мирного врегулювання, і в той же час активно підривати його. Дії, які він робив до того, як був оголошений мирний план Порошенка, свідчать про його намір саботувати мирний процес. Допитливі уми можуть задати питання, чому Росія все ще бере участь в переговорах. Зрештою, Путін оголосив (на своїй прес-конференції 6 червня), що "Росія не є стороною цього конфлікту".

Якщо це так, чому він висловлює свою думку про пропозиції щодо мирного врегулювання ситуації, зроблених проросійським сепаратистам в іншому суверенній державі? Європа і Америка повинні розуміти, що, як вважає один російський історик, Путін одержимий Україною, як Сталін був одержимий Польщею, а Гітлер євреями. Якщо він визнає поразку в східній Україні, його пропагандистська машина розвалиться, славне повернення Криму до матінки Росії буде забуто, а найманці, які повернулися з України, будуть кричати з усіх кутів, що "супергерой" Путін кинув їх на полі бою. Це може стати кінцем для Путіна. Путін не може і не буде здаватися. Отже, є два можливих результати: або Путін продовжує тримати Україну під своїм контролем або Україна і Захід змусять його заплатити таку високу ціну за його "пригоди" в Україні, що навіть для такого фанатика вона виявиться нестерпною."

Зараз ви читаєте новину «"Путін грає роль миротворця, але йому перестають вірити" - Forbes». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі