вівторок, 16 вересня 2014 15:50

Путін добився створення "Донецького сектора Газа" - експерт

Путін добився створення "Донецького сектора Газа" - експерт
Фото: www.bbc.co.uk

Путіну потрібно, щоб Україна не боролося з терористами, а утримувала їх за рахунок власного бюджету, як Ізраїль фактично утримує сектор Газа.

Таку думку висловив журналіст і публіцист Віталій Портніков, коментуючи прийняття закону про особливвий статус окремих територій Донбасу.

"Якщо почитаєш проект українського закону про особливий статус окремих районів Донецької та Луганської областей, зрозумієш, чому міністр закордонних справ Росії Сергій Лавров порівнював діячів ДНР з ХАМАСом. Саме ХАМАС і потрібен Володимиру Путіну - щоб Україна не боролась з терористами, але утримувала їх за рахунок власного бюджету, як Ізраїль фактично містить сектор Газа", - написав він у своєму блозі.

"Тим, хто згадує про Близький Схід тільки в дні чергової військової операції Армії оборони Ізраїлю проти терористів, і невтямки, яка кількість коштів ізраїльських платників податків щодня витрачається на підтримання життєзабезпечення сектора. Невтямки, що жителі Гази можуть вибратися з убогості тільки тоді, коли отримують можливість працювати в Ізраїлі та реалізовувати в єврейській державі свою продукцію", - вважає Портніков.

Він вважає, що Росія створює на українських кордонах регіон з ментальністю, подібною до ментальності Сектора Газа.

"Не тільки вожді самозваних "народних республік", але і багато жителів захоплених диверсантами районів впевнені, що вони можуть зі зброєю в руках воювати з українською владою, а Україна буде платити пенсії і зарплати. Не тільки який-небудь кримінальник з уряду ДНР, але і звичайний донецький шахтар не розуміє, що його вугілля нікому, крім України не потрібен і якщо ми відмовимося від закупівель - його шахту закриють і він залишиться без засобів до існування. Єдине, з чим можуть погодитися жителі цього нового "сектора Газа" - так це з тим, що Україна в ролі країни-донора замінить Росія", - підкреслив він.

"А Росія - не збирається. Росія збирається бути пострадянським Єгиптом, країною, яка буде допомагати терористам, стимулювати їх активність, бути посередником на "мирних переговорах" і вимагати від України містити вогнище нестабільності за свій рахунок", - додає Портников.

Але, на його думку, є і певні відмінності із близькосхідним конфліктом.

"Донбас - українська земля. І те, що контрольовані диверсантами райони стали осередком терору, відбулося не в результаті багаторічного протистояння, а через звичайнісінькій окупації. Саме тому питання Донбасу сьогодні вирішити набагато простіше, ніж питання Гази. Але це - сьогодні, поки все триває всього кілька місяців і у населення регіону ще не сформувалося розуміння нової "економічної моделі". А ось після того як "окремі райони" Донбасу перетворяться на новий сектор Газа і відчують, як добре обмінювати гроші на обстріли, рішення, ми отримаємо конфлікт на десятиліття", - пише журналіст.

Зараз ви читаєте новину «Путін добився створення "Донецького сектора Газа" - експерт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі