неділя, 16 березня 2014 11:56

"При ціні нафти в $60 за барель Росія зазнає краху протягом року" - Карл Волох

"При ціні нафти в $60 за барель Росія зазнає краху протягом року" - Карл Волох

Думки, що Володимир Путін страшенно злякався того, що через свідчення олігарха виявиться його роль у всяких крадіжках і корупційних схемах - нісенітниця. Вже було море інформації, що і як він краде, - стверджує в інтерв'ю Gazeta.ua підприємець та блогер Карл Волох.

- Про це говорили бізнесмени, які самі платили йому, а тоді тікали в Лондон. Були свідчення про його маєток ціною в мільярд поблизу Сочі. Тому вважати, що щось його може скомпрометувати, смішно. Натомість це дуже серйозний сигнал для путінських олігархів: вони всі під прицілом, адже про кожного з них відомо не менше, ніж про Фірташа. Кожного можна взяти за м'яке місце. Ось чому вони сполошилися й на зустрічі з російським президентом просили про реальні переговори з українським урядом, аби не підривати їхній бізнес і не ламати їм життя. Слова "так" Путін не сказав, але це не означає, що він їх не почув. Це така людина, яка любить тримати паузу до кінця. Думаю, днями ми почуємо його відповідь.
Ще одна деталь - у тому, що принаймні частина з цих олігархів є гаманцями Путіна. І Геннадій Тимченко (близький друг Путіна, статки - $14,1 млрд - Gazeta.ua), і Роман Абрамович (у минулому найбагатший росіянин, 2003-го мав у власності $10,2 млрд - Gazeta.ua), і багато інших. Коли завдають удару їм, дістається й Володимиру Володимировичу. А той усе життя був небайдужим до грошей.

В ході слідства будуть конкретні покази на конкретних людей з його оточення, що задіяні в корупційних схемах. Це небезпечно не через удар по репутації - в Росії нема такого поняття, як репутація - а через конкретні підстави, щоб затримувати цих людей і допитувати. Тепер ніхто з них не почуватиметься на Заході в безпеці. І з цього боку це надзвичайно вдалий хід.

Чому затримали саме Фірташа?

- По-перше, він у полі зору ФБР дуже давно як людина, пов'язана з кримінальним авторитетом Семеном Могілевичем. По суті він був лялькою Могілевича, його креатурою. А по-друге, Фірташ тісно пов'язаний з росіянами. Коли ті заарештували Могілевича - Фірташ із його бізнесом перейшов комусь із путінських друзів. Раніше були чутки, що Ігорю Сечіну (президент компанії "Роснефть", за оцінками російської газети "Ведомости" - вже 5 років друга за впливовістю людина в Росії після Путіна - Gazeta.ua), тепер кажуть, що Аркадію Ротербергу (в минулому спаринг-партнер Путіна по дзюдо, тепер один з найвпливовіших людей у структурі "Газпрому" зі статками в понад $1 млрд - Gazeta.ua). Фірташ чимало знає про їх фінансові оборудки. Ну а по-третє, він добре знайомий і з їх кримінальними схемами. Адже зрозуміло, що "РосУкрЕнерго" від початку до кінця - кримінальна схема як з українського, так і з російського боку.

А щодо українського аспекту? Якщо Фірташ свідчитиме - певно, чимало розкаже про ненависну йому Юлію Тимошенко?

- Щодо Тимошенко якраз вважаю, що навряд чи. Вони завжди воювали, і за правління Януковича Фірташ мав можливість викласти усі козирі проти неї, аби якнайдовше засадити. Тому все, що в нього було, вже пішло в хід. Та й він як ворог є значно менш інформованим, ніж найближчі соратники Тимошенко. Він не може знати, чи мала та свою частку в газових контрактах 2008 року. Бо вся та схема була втілена для того, аби усунути його "РосУкрЕнерго" від міждержавних газових взаємин. Але є інші люди, про кого Фірташ чимало може розказати. Само собою, частку в "РосУкрЕнерго" мав Віктор Янукович. Очевидно, мав Віктор Ющенко. Швидше за все, мав Юрій Бойко. Можливо, мав Сергій Льовочкін.


Сам факт ізольованості Фірташа залишає без пастиря частину депутатів від Партії регіонів, УДАРу, позафракційних. Наскільки це може вплинути на розклад у парламенті?

-Складно сказати напевно. Але я не бачу, щоб Віталій Кличко сильно за кимось сумував. Готових фінансувати його партію та його особисто по дорозі в президенти завжди було достатньо. От і зараз знайдуться готові його підтримати - хоча би з розрахунку на те, що він захистить їхні активи, якщо нова влада почне їх забирати.
Інше питання - це бізнеси Фірташа. Я б уже сьогодні терміново накладав на них арешти. Інакше ми матимемо таку ж схему, яку провернув Сергій Курченко з Одеським нафтопереробним заводом. Цей його фактично єдиний нормальний актив - уже поза межами досяжності, оскільки його переоформлено на "Роснефть" за борги Курченка. Тому, якщо не поспішати тут - думаю, чекісти знайдуть можливість переоформити на себе й активи Фірташа, і Україна вже нічого не побачить.


Окрім Фірташа, які ще є важелі повернення Путіна до реальності?

- Вони вже всі відомі. Найперше, найсильніше і найстрашніше - це обвалити ціну на нафту. Така можливість сьогодні є. Американцям треба розкоркувати свої запаси нафти й почати активніше видобувати і законсервовану, і сланцеву нафту. Якщо вони за це візьмуться, то повністю покриють свої потреби. Тоді арабську нафту можна повністю продавати тут. Свій скраплений газ американці можуть постачати й сюди - щоправда, для великих обсягів потрібно добудувати газопровід із глибини континенту до узбережжя.
Якщо ж до процесу підключиться й Іран - ціна зменшиться ще більше. Ми ж знаємо, що Путін у четвер уночі дзвонив іранському лідеру. Намагався домовитися, щоб іранці не викидали великі обсяги нафти на ринок. Але не думаю, що іранці на це підуть - бо хто їм це компенсує? В них за останні півтора року дії санкцій страшні збитки, і вони хочуть рятувати себе, а не Путіна. Забрати назад втрачену нішу.

Отже, якщо ці речі буде зроблено й ціна на нафту зменшиться до $50-60 за барель, то двох російських грошових фондів - стабілізаційного і "Національного надбання" - вистачить буквально на місяці. Думаю, десь на вісім. Після цього - повний і абсолютний крах, який Путін напевно не переживе, і все закінчиться, як у Лівії.

Також слід додати те, що вже зроблено - росіянам відрізано доступ до дешевих західних кредитів. Якщо їм відріжуть доступ і до американської платіжної системи, забравши можливість розраховуватись доларами - вони "ляжуть". І максимум за рік ми побачимо в Росії такі перетворення, що навіть важко собі уявити.

Все одно рахунок іде на місяці, а "зелені чоловічки" можуть багато чого наробити в Україні за цей час.

- Це правда. Я продовжую залишатись прихильником версії, що на озброєну інвазію на материкову Україну вони не наважаться. Оскільки дуже не виключене силове втручання НАТО і США - з їхніми літаками, кораблями й так далі. Про можливості їхніх армій ми всі знаємо. Та й сама Україна все ж має певну техніку й силу, щоб ці території боронити. Тому це буде дуже серйозна операція, дуже важка й виснажлива для Росії.

Ви особисто до можливого розвитку подій якось підготувались?

- Консервів я не купую - якщо ви про це. Квитка додому в Ізраїль - також. В мене є квиток на 13 квітня, полечу до дітей. І за 10 днів повернуся сюди.

Зараз ви читаєте новину «"При ціні нафти в $60 за барель Росія зазнає краху протягом року" - Карл Волох». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі