пʼятниця, 10 березня 2017 21:33

Політолог назвав альтернативу Мінським угодам

Політолог назвав альтернативу Мінським угодам
Фото: Сергій Старостенко

У відповідь на неспроможність мінського формату маємо доводити вину Росії, визнати офіційно окупацію Криму і частини Донбасу.

Про це в інтерв'ю журналу "Країна" розповів політолог Михайло Басараб.

"У нас немає консолідованої претензії до РФ. Тобто Україна позивається проти Росії до різних судів за різні епізоди, згідно з різними міжнародно-правовими актами.

Необхідно ухвалити закон про тимчасово окуповані території. Все, що відбулося в Криму і на Донбасі, повинно отримати адекватну назву — збройна агресія Російської Федерації проти України. А території Криму й ОРДЛО мають бути визнані тимчасово окупованими з відповідними правовими наслідками для них, держави-агресора й України. Держава-агресор має нести відповідальність за агресію та фактично за все, що відбувається на окупованих територіях", - говорить політолог.

Натомість влада твердить про безальтернативіність Мінських угод, каже Басараб.

"Петро Порошенко торпедує будь-яку критику Мінських домовленостей та ідею такого законопроекту. Поширюють відверту брехню, що тоді фактично відмовляємося від окупованих територій або всі тамтешні люди будуть змушені піти до лав збройних формувань ЛНР і ДНР. Насправді, якщо не визнаємо ОРДЛО окупованими, то остаточно погодимося на те, що в Україні внутрішній конфлікт і будемо нести повну відповідальність за наслідки руйнацій і гуманітарну катастрофу там".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Мінські угоди повернуть ЛНР і ДНР до України на чолі з їхніми ватажками - Басараб

"У новому законопроекті маємо прописати, що ті території належать Україні.

Ми від них не відмовляємося - тільки визнаємо факт тимчасової окупації. Зараз ми не можемо звільнити їх у силовий спосіб через різні обставини. А в результаті політичних компромісів - це означає отримати їх на російських умовах" – пояснює експерт.

Тим часом українське Міністерство з тимчасово окупованих територій ухвалило концепцію Державної цільової програми відновлення та розбудови миру в східних регіонах України.

Вона ставить за мету досягти порозуміння через діалог у різних сферах взаємодії.

"Це – тихе повернення окупованих територій до складу України й ігнорування факту збройної агресії. Це те саме, що пропонує Мінськ. Тільки у вигляді підступного плану з гуманними намірами й шляхетними цілями. Жодного слова про напад Росії на Україну", - каже Басараб.

Повну версію інтерв'ю з Михайлом Басарабом читайте у номері журналу "Країна" від 9 березня 2017 року.

Зараз ви читаєте новину «Політолог назвав альтернативу Мінським угодам». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі