вівторок, 19 липня 2011 20:33

Політичні партії приречені на неуспіх - політолог

Політичні партії приречені на неуспіх - політолог

Більше 60 % виборців не знають, за кого голосувати, взагалі не мають наміру приходити на дільниці або збираються голосувати проти всіх. Про це свідчать результати опитування, яке було проведене  GfK Ukraine в червні 2011 року. Як зазначають політични аналітики, такі настрої електорату можуть бути сприятливими для нових політичних проектів, якщо вони, звісно, будуть дійсно новими.

Дмитро Сухий, політолог, 23 роки.

- Чому збільшується кількість людей, які "не підтримують жодного з кандидатів" або не "йдуть на вибори"?

- Так, дійсно, ми можемо спостерігати постійне збільшення т. з. "противсіхів". На мою думку, це люди, які мають свою чітку позицію і дотримуються її. Вони не хочуть обирати з двох зол гірше... Це і є електоральна база нової політичної сили, яка буде функціонувати на певних нових якісних принципах. Цікава маніпуляція соціологів, вони оголошують рейтинги політиків, зазначаючи їх у відсотках від тих, хто б прийшов і проголосував. Але залишаються ті ж "противсіхи". За даними того ж Центру Разумкова, це 44,5 %, а за даними  GfK Ukraine - 60% (Проголосував би проти всіх + не брав би участь у виборах + важко відповісти). 44,5% чи 60%  - колосальний ресурс для нової політичної сили.

- Чому в умовах тиску на Тимошенко значно не зростає її електорат?

- По-перше, Тимошенко має свій базовий електорат, так звану, свою "адресну книгу". За даними соціологічних досліджень та результатами виборів, вона становить приблизно 14%, від тих хто прийдуть на вибори. На даний момент це її крайня межа. Щоб збільшувати свою підтримку серед громадян України просто політичного шоу чи PR-акцій замало. Потрібно продукувати нові ідеї, які будуть якісно відрізнятися від креативу конкурентів. Також, за ідеями повинні слідувати конкретні справи. На жаль, про це мова навіть не йде. Тимошенко, як вичерпаний політик, не може принести нічого якісно нового. Судовий процес це єдиний інформаційний привід, який може використовувати Тимошенко та її команда.

- За таких умов є шанси у нових політичних сил?

- Так, але політична партія, яка на справді є короткостроковим або середньостроковим бізнес-проектом чи фан-клубом одного політика не може мати жодних серйозних перспектив. Політична партія повинна працювати за європейськими стандартами, безпосередньо зі своїми однодумцями, мати довгострокову програму розвитку, як партії, так і країни. Команда однодумців реально та надовго може бути об'єднана лише спільною ідеологією та бачення майбутнього. В Україні були політичні партії, які мали потужну ідеологічну базу. Це Народний Рух України, Наша Україна, та ж Партія Регіонів (на початкових етапах свого розвитку). На даний момент політичні партії України не мають основного фундаменту – ідеологічної бази, тому приречені на неуспіх.

Але позитив є тому, що це дає шлюз для політичної альтернативи. Тому, нова політична сила, яка працюватиме якісно та буде використовувати сучасні методи роботи зможе досягти значних результатів за незначних фінансових витратах. Головне, щоб члени політичної сили були об'єднані ідеологічною базою, а не короткостроковими прагматичними інтересами.

Зараз ви читаєте новину «Політичні партії приречені на неуспіх - політолог». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

11

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі