неділя, 18 лютого 2024 16:51

Спецтема: Війна Росії проти України

Пісторіус пояснив, як може зашкодити США відмова схвалити допомогу Україні

Пісторіус пояснив, як може зашкодити США відмова схвалити допомогу Україні
Міністр оборони Німеччини Борис Пісторіус закликав законодавців США підтримати військову допомогу Україні. Фото: РБК-Україна

Міністр оборони Німеччини Борис Пісторіус закликав законодавців США підтримати військову допомогу Україні, схвалення якої застрягло в Конгресі.

Він попередив, що відмова це зробити може зашкодити економічним інтересам Америки. Про це повідомляє Bloomberg.

Агресія Кремля, якщо її не зупинити, може не лише зашкодити співробітництву у сфері безпеки і завдати удару американським оборонним підрядникам, але й послабити Європу загалом, а також порушити торговельні відносини ЄС із найбільшою економікою світу, сказав Пісторіус на Мюнхенській конференції з безпеки.

"Одним з аспектів нашого трансатлантичного співробітництва є те, що ми підписали сотні контрактів на мільярди доларів і готуємо нові контракти. Очевидно, що альянс заради безпеки приносить багато переваг - для обох сторін", - додав він.

Канцлер Німеччини Олаф Шольц та інші західні лідери здебільшого зосереджувалися на політичних і стратегічних аргументах, обґрунтовуючи свої заклики до надання військової допомоги Україні з боку США.

Тепер Пісторіус виступає в іншому тоні, наголошуючи на потенційних неприємних наслідках для американських оборонних підрядників, якщо Конгрес не схвалить допомогу Україні.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: ЗСУ вийшли з Авдіївки через бездіяльність Конгресу США - Байден

Німеччина дедалі більше занепокоєна таким сценарієм. Ці занепокоєння посилилися минулого тижня після коментарів колишнього президента США Дональда Трампа, який поставив під сумнів зобов'язання захищати союзників по НАТО.

Німеччина збільшує витрати на оборону після повномасштабного вторгнення Росії в Україну, і значна частина інвестицій зі спеціального фонду спрямовуються в оборонну промисловість США.

Серед низки замовлень на суму близько 30 мільярдів євро уряд Німеччини виділив десять мільярдів євро на 35 винищувачів F-35A Lightning виробництва Lockheed Martin Corp. і також купує 60 гелікоптерів Chinook у Boeing Co. на суму близько восьми мільярдів євро.

Пісторіус попередив про наслідки не тільки для Європи, але і для США у разі поразки України, заявивши, що вторгнення РФ є загрозою для заснованого на правилах міжнародного порядку.

"Географічно Європа знаходиться далеко від Айови чи Вісконсіна, але з точки зору політики безпеки вона дуже близько. Менша безпека в Європі означає меншу безпеку для Сполучених Штатів. Ми не повинні сприймати свободу як належне. Ми повинні її захищати. Ми повинні боротися за неї, якщо це необхідно", - сказав він.

Німеччина наполягає на тому, щоб її європейські сусіди надавали більше зброї Україні, додавши, що зобов'язання союзників Києва зростають.

"Велика Британія також робить все більше і більше, Франція збільшує свою підтримку. Я абсолютно впевнений, що ми зможемо досягти значної підтримки протягом наступних місяців і років. Але, звичайно, це нелегко. Гроші не безмежні", - зазначив міністр.

Віцепрезидент США Камалла Гарріс заявила про відсутність "плану Б" на випадок провалу в Конгресі плану підтримки України.

Є тільки "план А" - забезпечити Україну всім необхідним. Про це вона сказала в Мюнхені після переговорів із президентом України Володимиром Зеленським.

Гарріс наголосила, що питання підтримки України - ключове.

Палата представників США, ймовірно, не проголосує за пакет допомоги Україні раніше середини березня.

Законопроєкт про виділення допомоги Україні буде ухвалено Палатою представників, якщо спікер Майкл Джонсон поставить його на голосування.

Зараз ви читаєте новину «Пісторіус пояснив, як може зашкодити США відмова схвалити допомогу Україні». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі