понеділок, 05 грудня 2011 19:49

Після виборів президента Росії почнеться вирішальна битва за Україну - експерт

Після виборів президента Росії почнеться вирішальна битва за Україну - експерт

Керівник Інституту політичних, соціологічних і маркетингових досліджень Володимир Бондаренко вважає, що після нинішніх виборів до Держдуми та майбутніх — президента Росії у 2012 році — почнеться вирішальна битва за Україну. Про це він заявив у коментарі для Gazeta.ua.

"Після перемога партії "Единая Россия" та Володимира Путіна почнеться рішуче навернення України до ЄврАзЕС, - зазначає політолог. - Почнеться вирішальна фаза боротьби за нашу газотранспортну систему та інші ласі шматки економіки — Одеський припортовий завод, авіаційну промисловість, портів, українські чорноземи тощо. Хоча повірити в реальну користь для України від ЄврАзЕС важко. Навіть для Білорусі, яка віддала Росії свою ГТС, ціна на газ нині доходить до 300 доларів. Щоправда Путін обіцяє знизити її з наступного року удвічі. Але це зроблено в обмін на "трубу". Схоже, що президент Віктор Янукович розуміє ризики такого зближення з Росією. Перебуваючи недавно в Ізраїлі, він заявив, що ЄврАзЕС — це не наша гра", - зауважив експерт.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Партія "жуликов и воров" набрала 49 відсотків

На думку Бондаренка, найбільшою інтригою парламентських виборів у Росії стало те, що "Єдина Росія" не матиме конституційної більшості в Думі, тобто понад 300 голосів.

"Іншою несподіванкою стало зниження явки виборців на 5 відсотків порівняно з попередніми виборами, - продовжує фахівець. - Це свідчить про наростання протестного електорату в країні. День голосування характеризувався численними затримуваннями представників опозиції, видворенням з виборчих дільниць спостерігачів та використанням понад 2 мільйонів відкріпних талонів. Це дозволило робити "каруселі" та вкидання бюлетенів на користь провладних партій", - наголосив політолог.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Партія Путіна зазнала моральної поразки - експерт

У результаті до Думи пройшли ті партії, які й були заплановані Кремлем.

"Використана проста технологія. Незадовго до виборів лідер "Справедливої Росії" Сергій Миронов пішов у відставку з поста спікера і заявив про опозиційність. У підсумку його партія стала третьою. Позасистемну опозицію до виборів не допустили. Критика влади була можливою лише під час теледебатів та в інтернеті, яких в Росії має понад 51 мільйон користувачів. Отже, обрання Путіна президентом залишається питанням часу при таких слабких спаринг-партнерах як Геннадій Зюганов, Володимир Жириновський та Сергій Миронов", - підсумовує Володимир Бондаренко.

Нагадаємо, учора в Росії відбулися вибори до парламенту. Після підрахунку приблизно 96% протоколів у Держдуму РФ проходять чотири політичні партії: "Единая Россия", КПРФ, "Справедливая Россия" і ЛДПР, при цьому єдинороси втрачають конституційну більшість. Міжнародні спостерігачі від ПАРЄ і ОБСЄ заявили про велику кількість порушень у ході виборів, а також втручання влади в перебіг голосування.

Зараз ви читаєте новину «Після виборів президента Росії почнеться вирішальна битва за Україну - експерт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

14

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі