четвер, 28 травня 2020 19:48

Передумов для організації виборів на Донбасі нема - голова ЦВК

Передумов для організації виборів на Донбасі нема - голова ЦВК
Росія видає мешканцям окупованих територій свої паспорти. Разом із тим вони залишаються громадянами України. Фото: facebook.com/pg/mva.gov.ua

Зараз неможливо організувати виборчий процес на тимчасово окупованих територіях Донбасу.

Про це в інтерв'ю Gazeta.ua сказав голова Центрвиборчкому Олег Діденко.

"Із технічної точки зору зараз немає передумов для організації виборів на цих територіях. По перше, в нас є закон: на тимчасово окупованих територіях вибори не організовуються і не проводяться. По друге, як можна організовувати щось там, де не діють органи влади України? За допомогою яких механізмів?

Вибори повинні відбуватися в умовах, коли буде гарантована безпека. Вибори в Україні і без окупації бували часто конфліктними. А коли територія після воєнних дій, коли у людей на руках зброя, ризиків значно більше. Треба готуватися виважено.

Крім того, для організації виборчого процесу місцевих виборів на деокупованих територіях там мають відновити свою роботу органи влади України, суди, правоохоронні органи, банки, засоби масової інформації. Політичні партії мають відновити роботу осередків. Незрозуміло, які громадяни там фактично проживають, хто може бути включений у список виборців, в яких приміщеннях проводити голосування, як забезпечити право голосу тимчасово переміщеним особам. В ідеалі, було б добре дати час на реінтеграцію територій, на зміну свідомості виборців.

Підсумовуючи, для організації виборів на деокупованих територіях необхідні як фактичні передумови, тобто відновлення державного суверенітету України над тимчасово окупованими територіями та забезпечення там гарантій безпеки громадян, так і відповідне законодавче врегулювання", - зазначив Діденко.

Інтерв'ю з головою ЦВК Олегом Діденком читайте на сайті Gazeta.ua та в "Газеті по-українськи".

У команді президента Володимира Зеленського періодично заявляють про можливість уже восени провести вибори на окупованих територіях Донецької та Луганської областей.

Зараз ви читаєте новину «Передумов для організації виборів на Донбасі нема - голова ЦВК». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі