середа, 28 серпня 2024 22:24

Пекінський сюрприз. Американський чиновник повертається з Китаю переможцем

Пекінський сюрприз. Американський чиновник повертається з Китаю переможцем
Джейк Салліван (праворуч), ймовірно, готує перемовини Джо Байдена з Сі Цзіньпіном. Фото: eastnews.ua

Поїздка до Китаю Джейка Саллівана, радника президента США Джо Байдена, була зі старту оцінена як безнадійна. Він мав закликати Сі Цзіньпіна скоротити свою підтримку Росії. Про це повідомляло видання The New York Times, посилаючись на американських чиновників.

Аналітики NYT не мали великих очікувань від візиту: "Пекін навряд чи відмовиться від Москви, своєї єдиної партнерки з-поміж великих держав, здатної протистояти США".

Можливо, припускали вони, Салліван торкнеться актуальної для Сі тематики обмежувальних санкцій, мит на китайські товари й обмежень на розповсюдження фентанілу. Утім, на тлі посилення ядерних ризиків не менш гострою є і тема Тайваню, котру навряд чи сторони зможуть обійти. З іншого боку, візит Саллівана також варто розглядати як політичну ввічливість з огляду на те, що Байден незабаром полишатиме президентську посаду.

Одна зустріч - добре. Дві - краще

Тому несподіванкою став проміжний результат перебування Саллівана у Пекіні: міністр закордонних справ КНР Ван І обговорив можливі переговори Джо Байдена із Сі Цзіньпіном. Це маленька сенсація, навіть якщо йдеться про телефонну розмову. Минулого разу між Байденом і Сі така була у квітні 2024 року. Білому дому вже доводилося дипломатичним бліцкригом нейтралізувати напругу з Китаєм, але цього разу розмова на тлі президентських виборів має розставити певні акценти для Сі на перехідний період, поки переможець чи переможниця перегонів не увійде у курс справ. Іншими словами, йдеться про політичний спадок Джо Байдена, у тому числі, на китайському напрямку.

І тут уже є певні досягнення Саллівана, оскільки він домовився з Ван І продовжувати контактувати на рівні військових. Таким чином, США і Китай підтверджують раніше досягнуту між двома лідерами домовленість про взаємне інформування щодо можливих масштабних військових дій в Індо-Тихоокеанському регіоні.

Список Ван І

Отже, Джейк Салліван повертатиметься до США, як мінімум, не з порожніми руками. Але Ван І додав до ложки меду помітну краплину дьогтю - озвучив те, що може бути основними пунктами "китайського ультиматуму".

1. Рівність є "ключем до безперебійного розвитку китайсько-американських відносин", наголосив Ван І.

2. США мають припинити озброювати Тайвань, натомість підтримати "мирне возз'єднання Китаю".

Умови жорсткі. Особливо з огляду на зростаючу напругу в регіоні загалом. Так, префект Хіросіми (Японія) Хидехіко Юдзакі висловив занепокоєння через зростаючу залежність країни від ядерної зброї. На його думку, наміри Вашингтона й Токіо розширити заходи стримування, що передбачає збільшення військової присутності американців у регіоні, посилюють ризики застосування ядерної зброї.

Вибір Сі

Найголовніше, що Білий дім ставить Сі Цзіньпіна у ситуацію вибору, котрої той намагається уникати не лише у політиці. Чи готовий керівник Китаю розміняти нейтралітет на щось більш вагоме?

Питання складне, як, власне, і сама китайська дипломатія.

З одного боку, Китай відмовою від участі у Глобальному саміті миру у Швейцарії дав зрозуміти, що не збирається відмовлятися від умовного нейтралітету. Для Сі така позиція означає безмежний простір для маневру. З іншого, цей простір поступово звужується. Так, естафету посередництва у мирному процесі по Україні останнім часом перехопила Індія, хоча президент Зеленський раніше припускав проведення другого саміту у Китаї. До того ж, дедалі сильніше "грають" економічні чинники, як-от санкції, мита.

Щоправда, існує і третій бік. Якщо Захід перегне палицю, Китай остаточно перейде на бік Росії. Через високу вірогідність цього й намагається уникнути Джо Байден. Тому Салліван висловлювався у Пекіні дуже обережно. Але не втримався від висловлення занепокоєння "підтримкою Пекіном російської оборонної індустрії".

Не треба гострого!

Утім, сторони намагаються уникати загострень. Білий дім офіційно оцінив переговори як "відверті, змістовні й конструктивні".

Ван І люб'язно привітав Джейка Саллівана у Китаї, наголосив, що двосторонні контакти мають вирішальне значення для держав і "впливають на весь світ", повідомляє китайська агенція "Сіньхуа".

Очікується, що підсумком візиту стане підтвердження США домовленостей, котрі були досягнуті під час особистої зустрічі Байдена та Сі у Сан-Франциско.

Зараз ви читаєте новину «Пекінський сюрприз. Американський чиновник повертається з Китаю переможцем». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі