понеділок, 27 травня 2019 16:42

Партія Порошенка ризикує пролетіти на виборах

Партія президента Володимира Зеленського може отримати більшість у наступному парламенті. Натомість "Європейська солідарність" Петра Порошенка ризикує не подолати 5% бар'єр. Про це Gazeta.ua сказав політолог Володимир Фесенко.

Автор: radiosvoboda.org
  Стосунки між президентом і парламентом зараз напружені і недовірливі, каже політолог Володимир Фесенко.
Стосунки між президентом і парламентом зараз напружені і недовірливі, каже політолог Володимир Фесенко.

Минулого тижня депутати провалили президентський законопроект про вибори. Чому?

Спрацювали 3 причини.

По-перше, БПП, "Народний фронт" і "радикали" Ляшка банально помстилися Зеленському за розпуск парламенту. Показали свою опозиційність президенту. Зеленський розуміє — із цим парламентом у нього нормальної співпраці не буде. Тому рішення про розпуск було правильним.

Друге. Змін виборчої системи не хочуть мажоритарники. 2 групи, які їх об'єднують, не дали жодного голосу. Зокрема, група "Відродження", яку консультує Коломойський. Це спростовує поширену думку, ніби зараз на чолі держави стоїть "маріонетка". Є розбіжності, не все так просто. Більшість мажоритарників проігнорували засідання.

Третє. Згідно з опитуваннями, партія Зеленського за списками набирає понад 43%. Це зіграло не останню роль, чому провалили голосування.

Якими є теперішні відносини президента і Верховної Ради?

Напружені та недовірливі. Цьому посприяла жорстка, неполіткоректна критика від Зеленського на інавгурації, зокрема на адресу уряду.

Чи є шанс і можливість у цьому парламенті ухвалити Виборчий кодекс?

Теперішня Верховна Рада не встигне ухвалити Виборчий кодекс. Майже 5 тисяч поправок. На це потрібно понад 4 місяці. Та й більшість депутатів не хочуть міняти систему. Бо треба буде платити до партійної каси, щоб тебе поставили у "правильному" окрузі. Плюс витрачати великі кошти на кампанію.

Яка з виборчих систем була би найоптимальнішою?

Зміна виборчої системи не змінить теперішню еліту. За відкритими списками перемагатимуть або дуже відомі люди, або впливові в регіоні — місцеві керівники, олігархи. У громадських активістів шансів буде менше. Треба обмежувати політичну рекламу — телевізійну, зовнішню. Це набагато якісніше вплине, ніж сама зміна системи.

Виборча кампанія розпочалася. Якою буде наступна Верховна Рада?

Якщо не буде чогось форс-мажорного за 2 місяці, то більшість мандатів матиме "Слуга народу". Вона формуватиме нову парламентську коаліцію. Партія Зеленського може отримати непогані результаті за мажоритаркою. За кандидата, якого буде підтримувати президент, готові голосувати більшість українців.

Високі шанси у проходженні до парламенту є у партії Медведчука-Бойка, Порошенка та Тимошенко.

Але у "Європейської солідарності" з'являються нові конкуренти, які відбиратимуть голоси. Подолати 5% можуть партії Вакарчука та Смешка. Залишається інтригою, скільки набере партія Гройсмана. Той має непоганий особистий рейтинг, але дуже малий партійний. Партію ще треба розкрутити і спромогтися забрати частину голосів у партії Порошенка. Якщо вдасться це зробити, тоді пройдуть.

З іншого боку, якщо Вакарчук і Гройсман відберуть 3-4%, то тоді питання: пройде чи ні партія Порошенка. Певний ризик є.

Забиратимуть голос у партії Петра Олексійовича і націоналісти. У першу чергу, "Свобода".

Для порівняння, на електоральному полі Тимошенко подібних конкурентів немає. Тому у неї більше шансів зберегти свого виборця.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "У вас є шанс хоч трохи відновити довіру" - Зеленський звернувся до депутатів

20 травня відбулася інавгурація шостого президента України Володимира Зеленського.

Під час своєї інавгураційної промови заявив, що розпускає Верховну Раду 8 скликання. Кабінет міністрів назвав проблемою та закликав піти у відставку.

Зараз ви читаєте новину «Партія Порошенка ризикує пролетіти на виборах». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі