середа, 17 січня 2024 11:07

Орбан близький до згоди з ЄС щодо виділення Україні коштів - Politico

Орбан близький до згоди з ЄС щодо виділення Україні коштів - Politico
Прем'єр-міністр Угорщини Віктор Орбан може погодитися на розблокування €50 млрд Україні. Фото: Getty images

Угорщина нібито надіслала сигнал Євросоюзу про готовність погодитися на довгострокове фінансування України.

Декілька європейських дипломатів і чиновників сказали, що прем'єр-міністр Угорщини Віктор Орбан може піти на компроміс, пише Politico

Він у грудні заблокував виділення €50 млрд Україні. Тепер обидві сторони шукають спосіб схвалити допомогу на саміті лідерів ЄС 1 лютого.

У Євросоюзі впевнені, що угоду вдасться укласти протягом наступних кількох тижнів. Але конкретних рішень ще немає.

Більшість держав ЄС відкинули спробу Угорщини розділити фінансування України на річні транші, які потрібно було б щороку схвалювати. Це б дало Орбану можливість постійно шантажувати Брюсель. Дипломат ЄС назві "дуже малоймовірним", що держави-члени ухвалять рішення.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Фіцо заявив, що не дасть відібрати в Орбана право голосу

Будапешт також пропонує запровадити середньостроковий перегляд фінансування 2025 року. Союзники України кажуть, що це "створить хаос" через 12 місяців.

Джерела повідомляють, що Єврокомісія може відшкодувати Угорщині витрати на виплату відсоткових ставок за кредитами, отриманими в період після пандемії.

Комісія розглядає можливість запровадження "екстреного гальма". Воно дасть будь-якій країні можливість виступити фінансування України, затримати виплати і відкласти обговорення на саміті лідерів ЄС. Але ніхто не зможе накласти вето на виплати.

Двоє дипломатів вказали, що якщо Будапешт накладе вето на фінансування України, то столиці ЄС можуть застосувати процедуру статті 7, яка може призупинити право голосу Угорщини в ухваленні рішень ЄС.

У Європейському парламенті пропонують позбавити Угорщину права голосу у Раді Європейського Союзу.

Відповідну петицію ініціював правоцентристський депутат від Фінляндії Петрі Сарвамаа. Збір підписів під петицією триватиме до п'ятниці, після чого її передадуть голові Європарламенту.

Відповідну резолюцію виставлять на голосування 18 січня за згодою більшості депутатів Європарламенту.

Зараз ви читаєте новину «Орбан близький до згоди з ЄС щодо виділення Україні коштів - Politico». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі