неділя, 02 лютого 2014 14:30

"Опозиціонери розповідали про революцію й ходили торгуватися з владою" - Золотарьов

"Опозиціонери розповідали про революцію й ходили торгуватися з владою" - Золотарьов
фото: www.svoboda.org

І влада, й опозиція зробили фатальну помилку — не зрозуміли, що в Україні масовий протестний рух. Про це в інтерв'ю "Газеті по-українськи" сказав керівник центру "Третій сектор" Андрій Золотарьов.

"Коли почалися протести, опозиціонери думали, що народ вийшов їх підтримати. Розгорілися президентські амбіції. Кожен вів свою президентську кампанію і два місяці годував людей казками. А влада вирішила, що то змова всередині країни за участю світового закулісся. Якби люди вийшли за опозицію, Януковича уже знесли б. Якби була змова — він би давно їх задавив", - зазначив він.

За його словами, відбувся масовий рух людей, які вимагають системних змін у країні, діалогу з владою.

"Це не зрозуміли ні опозиціонери, ні влада. Звідси й пішов ланцюг помилок. Опозиціонери розповідали про революцію й ходили торгуватися з владою. Водночас наростало невдоволення, і визріла готовність до жорстких дій. Тому влада пішла на прийняття диктаторських законів 16 січня. Силовики хотіли щемити народ без перешкод. Фактично поставили поза законом мільйони українців. Не відчули, що це призведе до зворотної реакції. Вона була миттєвою. Хто робить мирний протест неможливим, наткнеться на насильницький", - додав політолог.

Водночас, влада обнулила опозицію, вважає Золотарьов.

"Показала: перед нами люди, які нічого не можуть зробити, ні на що не впливають. Майдан продемонстрував кризу лідерства. Кличка, який намагався загальмувати протистояння, облили з вогнегасника й не слухали. Люди мотивовані. Тому вийти з кризи без системних змін зараз неможливо. Не вдасться придушити протест із допомогою терору. Тітушки — це кримінальний ресурс влади. Маємо міліцію, в якій півмільйона працівників, а вони наймають тітушок — не вистачає сил. Це результат того, що кожна посада купується, продається. Тому Внутрішні війська стоять на морозі в літніх штанях і неутеплених берцях. Можна тільки уявити, скільки з них стануть імпотентами, застудять легені та нирки. На відміну від протестантів, їм доводиться по кілька годин стояти нерухомо. Я служив на Півночі і знаю, чим це все закінчується", - зауважив Золотарьов.

Зараз ви читаєте новину «"Опозиціонери розповідали про революцію й ходили торгуватися з владою" - Золотарьов». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі