четвер, 18 липня 2013 14:20

Окара: Вирок Навальному писався не в Кірові, а в Москві

Окара: Вирок Навальному писався не в Кірові, а в Москві
Фото: kocherga.ucoz.ua

Засудження російського опозиціонера Олексія Навального є суто політичною справою.

Таку думку в коментарі Gazeta.ua висловив російський політолог Андрій Окара.

"Звичайно у цій справі – політичні мотиви. І на відміну від інших переслідувань, як наприклад, справа мера Ярославля Урлашова, де можна дискутувати про застосування вибіркового права, у випадку Навального треба говорити, чи тут взагалі є якісь кримінальні підстави до такого вироку", - зазначив він.

Про запис судді у вироку, що у справі Навального нема політичної складової, політолог каже: "На злодію й шапка горить. Це одразу вказує на те, де цей вирок писався. Його писав не суддя Блінов, і не в Кірові, а напевно в Москві".

Окрім того, говорячи про те, що Навальний може взяти участь у виборах мера Москви, Окара сказав: "Якщо Навальний зніме свою кандидатуру, це суттєво знизить рівень легітимності його політичної сили в очах жителів столиці. Він має право брати участь у виборах до розгляду апеляційної скарги, не може лише виступати в дебатах і особисто проводити виборчу кампанію, знаходячись під вартою. Проте як кандидат у мери Москви він ніякої загрози не несе. Його програма містить суто політичні й ідеологічні положення. У ній фактично відсутні муніципальні тези".

Окара вважає, що логіка боротьби з Навальним виглядає дещо ірраціональною і навіть підвищує його в очах виборців.

"Ця справа створює Навальному образ мученика, яких в Росії надзвичайно люблять. Його дуже міфологізують. Реальний і політично-міфологічний Навальний — це дві різні постаті. І чи перша доросте коли-небудь до другої, впевненості нема. Реальний Навальний набагато дрібнішого масштабу, ніж той віртуальний, яким він бачиться суспільству через переслідування його з боку влади", - резюмував експерт.

Нагадаємо, сьогодні Ленінський районний суд міста Кірова виніс вирок російському опозиціонеру Олексію Навальному. Його засудили до п'яти років ув'язнення.

17 липня Олексія Навального зареєстрували кандидатом у мери Москви на виборах, які мають пройти 8 вересня. До того часу, як вирок вступить в дію, Навальний має право брати участь у мерських перегонах. Бо у нього є 10 днів на подачу апеляції, а у суду 30 днів на її розгляд. Проте голова його виборчого штабу сказав, що Навальний може зняти свою кандидатуру.

Зараз ви читаєте новину «Окара: Вирок Навальному писався не в Кірові, а в Москві». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

4

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі