пʼятниця, 07 квітня 2023 14:40

Спецтема: Війна Росії проти України

Оголосили підозру "політологу" Медведчука, який "не вилазив" з каналу Мураєва

Служба безпеки України повідомила про підозру Олександру Лазарєву, "політологу" підозрюваного у державній зраді й сприянні діяльності терористичної організації колишнього народного депутата від "Опозиційної платформи ‒ За життя" Віктора Медведчука.

Лазарєв допомагає агресору у війні проти України і переховується у тимчасово окупованому Криму. Про це СБУ повідомила у п'ятницю.

Автор: СБУ
  Олександру Лазарєву повідомили про підозру за двома кримінальними статтями
Олександру Лазарєву повідомили про підозру за двома кримінальними статтями

Фігурант ще до початку повномасштабного вторгнення входив до пулу публічних псевдоекспертів, які працювали на Медведчука, колишнього народного депутата Євгенія Мураєва і прокремлівського блогера Анатолія Шарія.

Лазарєв був частим учасником ефірів на підсанкційному телеканалі "Наш" Мураєва.

  Скріншот з ефіру
Скріншот з ефіру

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Тамада російської пропаганди. Розповіли про телеведучого каналу "Наш"

"Лазарєв безпосередньо займався "розкруткою" медійних образів поплічників Кремля і допомагав їм у просуванні ворожих наративів в інформпросторі. Для цього був частим "гостем" в ефірах підсанкційних каналів "Наш", "Zik", "NewsOne", "112" і "Russia today", – повідомила спецслужба.

У коментарях він неодноразово виправдовував російську агресію і називав бойові дії на сході "громадянською війною".

Після 24 лютого минулого року Лазарєв приховано виїхав за кордон.

Згодом він прибув у тимчасово окупований Крим і приєднався до найближчого оточення колаборанта Сергія Аксьонова, якому допомагає у проведенні ворожих інформкампаній на півострові.

Лазарєву повідомили про підозру за двома кримінальними статтями – державна зрада і порушення рівноправності громадян залежно від їх расової, національної, регіональної належності, релігійних переконань, інвалідності та за іншими ознаками.

"Тривають комплексні заходи для притягнення його до відповідальності", – повідомила СБУ.

Торік у квітні президент Володимир Зеленський повідомив про затримання Медведчука. Спецоперацію провела СБУ. ФСБ планувала вивезти його за кордон. Дружина Медведчука Оксана Марченко втекла в Росію.

У вересні Медведчука передали росіянам в рамках обміну під час звільнення з російського полону 215 українських захисників.

У січні президент позбавив громадянства України народних депутатів Медведчука, Тараса Козака, Рената Кузьміна і Андрія Деркача. Після цього Верховна Рада позбавила їх мандатів.

У лютому цього року Марченко заочно повідомили про підозру. Цього тижня суд заочно арештував дружину Медведчука.

Зараз ви читаєте новину «Оголосили підозру "політологу" Медведчука, який "не вилазив" з каналу Мураєва». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі