четвер, 27 вересня 2012 19:20

Огляд київських мажоритарних округів, або чи всюди бабло переможе добро?

Огляд київських мажоритарних округів, або чи всюди бабло переможе добро?
Фото: transkarpatia.net

Київ включився у виборчу кампанію сповна. У хід пішли перевірені часом прийоми підкупу. Чи мають шанс пересічні мешканці міста привести до влади своїх представників? Чи знову виграють ті, хто банально скуповує люмпенів? Проаналізуємо найбільш характерні, на наш погляд виборчі округи.

Округ № 212

Тут зареєстровано 39 кандидатів. Серед них активно "засіває" територію мільйонер та власник "Фуршету" Ігор Баленко – класичний "парашутист", який висадився на окрузі за 2 місяці до виборів. За 10 років депутатства у Київраді не був помічений у жодних ініціативах, які б допомагали жити middle-класу.

Факти:

- суд визнав винним Ігоря Баленка у підкупі виборців.

-систематично займається захопленням землі у Києві.

- останнє рішення ЦВК про заборону завозити людей з інших округів значно зменшило його шанси на перемогу.

- на руку бізнесмену грає присутність на окрузі кандидата від В. Яреми. Він має невеликі шанси бути обраним через своє одіозне міліцейське минуле, але відтягує голоси частини опозиційного електорату.

Кирило Куликов, який висувається по 212 округу від "УДАРу", має неоднозначну репутацію людини, що у боротьбі з "молодою командою" Л. Черновецького керується принципом "мета виправдовує засоби". До сильних сторін К. Куликова можна віднести популярність та впізнаваність серед киян, що зумовлена участю нардепа у захисті "Сяйва", Софії Київської та вул. Гончара від рейдерів та забудовників.

Факти:

-автор закону щодо заборони фінансовим установам в односторонньому порядку збільшувати розмір процентів та інших платежів, передбачених кредитним договором.

-висувається від партії "УДАР", яка відстоює надання податкових канікул, інвестицій у молодь, антикорупційну люстрацію.

- агресивно реагує на прізвища Черновецького і Довгого. Дозволяє собі різкі висловлювання на їх адресу.

 

Округ № 214

У Дніпровському районі бурхливу діяльність розгорнув "прапор" і права рука Черновецького Олесь Довгий. Повністю контролює округ, де щедро роздає проднабори, тонометри та інші приємні малозабезпеченому виборцю подарунки.

Факти:

- купував пенсіонерів проднаборами ще перед Новим роком

- агітацію проводив навіть у дитячих садочках.

- підписував рішення Київради по незаконному виділенню землі та інших махінаціях "команди" Черновецького.

Об'єднана опозиція і тут не спромоглася висунути проти "Лесика" ресурсного кандидата, що міг би реально претендувати на перемогу. Від "УДАРу" балотується директор Українського інституту публічної політики Віктор Чумак, що має недостатню впізнаваність та опирається лише на високий рейтинг партії.

 

Округ № 215

Галина Герега - секретар Київради, представниця великого бізнесу. Навчена практикою ведення виборів по-ГАКівськи, працює в кращих традиціях "засівальників". Як і Ігор Баленко, багато втратила через заборону ЦВК звозити на округ "політичних туристів".

Факти:

-співвласниця будівельних супермаркетів "Епіцентр". За версією "Форбс" Г.Герега зайняла 38-ю позицію в рейтингу 100 найбагатших бізнесменів у 2011 року. Прибутки - $248 млн.

-Скуповує округ продуктовими наборами. Роздає телефонні довідники та магніти на холодильник. За власний кошт встановлює лавочки на окрузі.

-депутат Київміськради від ГАКу (фракція завжди лояльно ставилася до Черновецького і підтримувала дії влади).

У настільки консервативному округу, як Троєщина, ОО виставила представника радикального крила ВО "Свобода" Андрія Іллєнка.

На 218 окрузі у "друзів" середнього класу шансів немає. Основна боротьба точиться між двома "важковаговиками - товстосумами" – Олександром Третьяковим та Левом Парцхаладзе.

О.Третьяков - діючий народний депутат. Не потрапивши у список ОО, пішов на округ.

Факти:

- фінансист виборчої кампанії президента В. Ющенка.

- Російський мільйонер Б. Березовський через суд у Лондоні вимагав у нього звіту за потрачені 40 млн. доларів на Помаранчеву революцію.

Л.Парцхаладзе, депутат Київської міської ради, власник будівельної кампанії, має у столиці бізнесові інтереси, захищати які планує у Верховній Раді. Йде на вибори під гаслом "Свій, святошинський".

Факти:

журналісти називають його провладним кандидатом на окрузі.

- відомий скандальним забудовами Києва.

- У 2008-го журнал "Фокус" оцінив прибутки бізнесмена в $510 млн. А через кілька місяців він засвітився в журналі "Кореспондент" на 53 місці рейтингу 130 вітчизняних товстосумів.

 

Округ № 221

Основна інтрига на окрузі відбувається між В.Горбалем та А. Шлапак. Остання має найвищі шанси на перемогу.

Алла Шлапак - рано почала виборчу кампанію, перші продуктові набори з'явилися ще весною. активно використовує мережу підкупу Леоніда Михайловича. Практично у кожному будинку має свого представника, що доносить до виборців звістки про добрі діяння пані Шлапак та забрендовану ручку.

Факти:

- агітує пенсіонерів цукерками, чаєм та власною біографією.

- працюючи в команді екс-мера Леоніда Черновецького, була учасницею всіх операцій "молодої команди".

Василь Горбаль

Через діяльність банкіра Горбаля "Укргазбанк", яким той керував, збанкрутував під час кризи. У зв'язку з особистим конфліктом у ПР йде як самовисуванець.

Факти:

- За час діяльності депутатом Київради активно займався розбазарюванням київської землі.

- За призначенням Януковича 9 місяців був губернатором Львівщини.

Враження, що складається після огляду мажоритарних округів Києва, найкраще ілюструє цитата народного депутата від НУ-НС Олеся Донія. "Виявилось, що майже весь "помаранчевий пояс" – Київщина, Чернігівщина, Черкащина, Житомирщина – має аналогічну ситуацію. Всюди від буцімто опозиційного середовища кандидати в мажоритарних округах висувалися у розрахунку на програш. Існує інформація, що за те, щоб опозиція виставила на тому чи іншому окрузі заздалегідь непрохідного кандидата, представники влади платять від мільйона до двох мільйонів доларів".

Чи дійсно об'єднана опозиція "здала" місто, і чи зможуть дати бій провладним кандидатам представники інших партій, покаже час. Як бачимо, лише одиниці з представників нових політичних сил реально претендують на перемогу. Залишається уважно спостерігати – сюжет трилера "виборів по-київськи" обіцяє бути цікавим та захоплюючим.

Зараз ви читаєте новину «Огляд київських мажоритарних округів, або чи всюди бабло переможе добро?». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

12

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі