середа, 09 грудня 2020 11:37

Обіцянки Зеленського по Донбасу: чи готова Україна надалі працювати в межах "нормандського формату"

Обіцянки Зеленського по Донбасу: чи готова Україна надалі працювати в межах "нормандського формату"
9 грудня 2019-го відбулася зустріч "нормандської четвірки". Фото: dw.com

Україна готова надалі працювати в рамках "нормандського формату".

Про це повідомляє українська делегація в Тристоронній контактній групі.

9 грудня річниця Паризького саміту лідерів країн "нормандського формату", зазначає делегація.

"Виконання домовленостей лідерів Н4, як й усього пакету Мінських домовленостей, залишаються для України основою політико-дипломатичного врегулювання російсько-українського збройного конфлікту та відновлення миру на Донбасі".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Зеленський зустрівся з Путіним

Завдяки активізації діяльності ТКГ "стабілізувалася безпекова ситуація в зоні конфлікту, що, попри продовження провокацій з боку збройних формувань Російської Федерації, мало наслідком суттєве зменшення кількості людських жертв і руйнувань критичної інфраструктури".

У делегації нагадують, що в грудні 2019 року і квітні 2020-го відбулися взаємні обміни полоненими, завдяки яким вдалося повернути з полону багатьох наших співвітчизників.

Наступними кроками делегація бачить:

- подальше звільнення утримуваних осіб;

- забезпечення повного і безумовного допуску міжнародних організацій, насамперед Міжнародного комітету Червоного хреста, до всіх утримуваних осіб;

- відкриття і належного функціонування пунктів пропуску через лінію розмежування;

- виконання безпекових умов розмінування, розведення військ;

- продовженні обговорення робочих пропозицій України щодо виконання політичних аспектів Загальних узгоджених висновків Паризького саміту від 9 грудня 2019 року.

"Україна підтверджує свою готовність і надалі працювати в рамках "нормандського формату" задля виконання досягнутих лідерами чотирьох країн домовленостей", - йдеться в повідомленні.

Делегація також закликала Росію "вжити всіх належних кроків для продовження роботи згаданих форматів задля виконання всіх рішень, прийнятих на рівні лідерів чотирьох країн, а також здійснити реальні кроки з врегулювання збройного конфлікту на основі норм і принципів міжнародного права, поваги до державного суверенітету і територіальної цілісності України".

Торік 9 грудня у Парижі відбувся саміт "нормандської четвірки". У ньому взяли участь Володимир Зеленський, Володимир Путін, Еммануель Макрон та Анґела Меркель. Перед самітом глава української держави провів двосторонні переговори з лідерами Франції та ФРН. Переговори в рамках четвірки були перервані задля зустрічі віч-на-віч Зеленського з Путіним.

Зараз ви читаєте новину «Обіцянки Зеленського по Донбасу: чи готова Україна надалі працювати в межах "нормандського формату"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі