субота, 08 червня 2024 21:57

Спецтема: Війна Росії проти України

Низка країн хоче приєднатися до ініціативи Чехії щодо боєприпасів для України

Низка країн хоче приєднатися до ініціативи Чехії щодо боєприпасів для України
Чехія продовжує отримувати повідомлення від країн, які хочуть взяти участь в її ініціативі щодо боєприпасів для України. Фото: Getty Images

Чехія продовжує отримувати повідомлення від країн, які хочуть взяти участь в її ініціативі щодо боєприпасів для України.

До кінця року Україна має отримати близько пів мільйона боєприпасів. Про це повідомила міністерка оборони Чехії Яна Чернохова, яку цитують Ceske Noviny.

"У нас є й інші меморандуми про взаєморозуміння на столі. Країни все ще зв'язуються з нами і хочуть брати участь в ініціативі щодо боєприпасів".

За словами урядовців, до кінця року Україна має отримати близько пів мільйона боєприпасів. Чернохова заявила, що донорів має бути достатньо на постійній основі.

Прем'єр Чехії Петр Фіала заявив минулого тижня, що 15 країн ЄС і Організація Північноатлантичного договору на сьогоднішній день внесли понад 1,6 мільярда євро в ініціативу.

Міністерка оборони сподівається, що поставки покажуть себе на полі бою.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Західна зброя допомогла Україні оборонятися, але не зупинила Росію - The New York Times

"Ми зробимо все можливе, щоб це було так. Але боєприпаси будуть в руках українців, і, звичайно, це буде залежати від їхньої тактики, від їхнього військового порядку, який вони оберуть. Ми можемо надати їм підтримку саме у вигляді військових матеріалів", - сказала вона.

Чернохова, як і Фіала або міністр закордонних справ Ян Ліпавський, виступає за те, щоб Україна використовувала поставлені військові матеріали на власний розсуд.

"У будь-якому випадку, немає ніякого порушення міжнародного права з боку України, яка, відповідно до міжнародного права, як країна, що зазнала нападу, має право захищатися так, як вона вважає за потрібне", - заявила міністерка.

Вона також зазначила, що цього року Чеська Республіка може підготувати до 4 000 українських солдатів, але робитиме це на своїй території. Минулого року така ж кількість солдатів пройшли підготовку в Чехії.

У травні повідомлялося. що лише чотири країни - Канада, Данія, Нідерланди та Португалія - надіслали кошти на закупівлю артилерійських снарядів Україні в межах чеської ініціативи.

Про це заявила міністерка оборони Чехії Яна Чернохова.

Ініціатива забезпечила фінансові зобов'язання 18 країн, переважно членів ЄС і НАТО.

Чернохова сказала, що Чехія не куплятиме снаряди у борг і закликала решту європейських союзників вкладатися в ініціативу.

Зараз ви читаєте новину «Низка країн хоче приєднатися до ініціативи Чехії щодо боєприпасів для України». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі