вівторок, 15 червня 2021 16:34

Німеччина боїться війни з Росією - експерт пояснив зволікання НАТО щодо України

Німеччина боїться війни з Росією - експерт пояснив зволікання НАТО щодо України
Україна зможе отримати ПДЧ у 2023 році. Фото: УНН

Цьогорічний саміт НАТО безрезультатний. Альянс знову відмовився від чіткої стратегії реагування на агресивні дії Росії в Чорному морі. Щодо України повторили слова 2008 року. Про це каже в коментарі Gazeta.ua Михайло Самусь із Центру досліджень армії, конверсії та роззброєння з міжнародних питань.

"Чіткіше заявили про План дій. Але постійно руйнують логіку. Нам кажуть займатися реформами. Але сам ПДЧ і є інструментом, який допомагає країні підготуватися до членства. Він потрібен, щоб разом з експертами НАТО провести аудит: які конкретно реформи нам залишилися та на яких напрямках. Поки що не можемо говорити, наскільки ми готові. Якщо Альянс щиро говорить про членство України, то нема жодної причини не дати Україні ПДЧ. Україні і Грузії пообіцяли 2008 року, що вони стануть членами НАТО. А тепер не знають, що з цим робити", - вважає.

Наступний саміт відбудеться у Вільнюсі 2023-го, припускає Самусь.

"Можливо, тоді нам нарешті дадуть План. Це якщо зміниться політикум країн, які виступають проти. Насамперед у Німеччині. Час вступу України в НАТО марно прогнозувати. Процес піде швидко, коли Росія стане демократичною або припинить існування. Україна одразу стане членом НАТО. Будемо цінним учасником. Ми – єдина армія Європи, яка воює і має досвід".

Реформи робимо для себе, зауважив експерт. Перераховує, що виконано.

- Розглядають закон про національний спротив.

- Будуємо систему територіальної оборони. Центр досліджень армії, конверсії та роззброєння з міжнародних питань пропонує скасувати радянський призов і запровадити сучасний короткий призов для всього населення.

- Триває реформа штабів. Вони найбільш синхронізовані зі стандартами армій НАТО.

- Відбувається переформатування структури й менталітету ЗСУ. Операція об'єднаних сил на Донбасі і є підходом НАТО, а не радянським, коли воювали лиш штатні підрозділи.

- Ухвалили новий закон про розвідку. На заключному етапі розробка закону про СБУ, підрозділи якої брали активну участь в операціях Альянсу останні 20 років.

- Продовжується реформування оборонної промисловості. Ухвалили закон про оборонні закупівлі. Почалася ліквідація Укроборонпрому й створення корпорації держпідприємств. Вони зможуть отримувати інвестиції та розробляти продукцію для ЗСУ й на експорт.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У НАТО визнали Китай загрозою

"Хтось протидіє реформам, хтось сприяє – це нормальний політичний процес для пострадянської країни. Постсоціалістична Румунія, коли вступала в НАТО, не завершила ще всіх реформ. Утілює їх успішно зараз. Нам же кажуть, що маємо самостійно подолати корупцію, а потім починати процес підготовки до вступу. Ця словесна белетристика приховує банальне небажання дратувати Росію. Джо Байден днями обмовився, що буде важко переконати держав-членів НАТО підтримати вступ України. Це головна проблема, а не реформи. Найбільшим противником нашого прогресу є Німеччина. Війна з Росією суперечить їхнім національним інтересам", - пояснив.

Ще за кілька днів до саміту НАТО згадки про План дій щодо членства в Альянсі для України не було в тексті декларації. Про це у Facebook розповів міністр закордонних справ Дмитро Кулеба.

14 червня в Брюсселі відбувся саміт НАТО. Там оголосили, що Україна отримає членство через ПДЧ. Також закликають рухатися до членства через виконання Річних національних програм. Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг заявив, що Росія не матиме впливу на рішення про вступ України до Альянсу.

Зараз ви читаєте новину «Німеччина боїться війни з Росією - експерт пояснив зволікання НАТО щодо України». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

4

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі