вівторок, 15 червня 2021 03:37

У НАТО визнали Китай загрозою

У НАТО визнали Китай загрозою
Альянс заявив, що йому необхідно відповісти на зростаючу міць Пекіна. Фото: flickr.com

Лідери НАТО на саміті в Брюсселі заявили, що Китай становить загрозу безпеці.

Вперше Альянс заявив, що йому необхідно відповісти на зростаючу міць Пекіна, пише The Guardian.

У комюніке йдеться про те, що "заявлені амбіції і наполеглива поведінка Китаю є системними викликами міжнародному порядку, заснованому на правилах".

У НАТО заявили про стурбованість з приводу "примусової політики" Китаю - очевидне посилання на репресії проти уйгурських мусульман в Синьцзяні - розширення його ядерного арсеналу і "частої відсутності прозорості та використання дезінформації".

Це формулювання, помітно потужніше, ніж зауваження, що містяться в узгодженій в неділю заяві G7, слідує за лобіюванням і тиском з боку адміністрації Байдена, яка прагне створити противагу демократичним країнам у відповідь на зростаючу економічну і військову міць Пекіна.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У НАТО назвали основні загрози для альянсу та ЄС

Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг наполягав на тому, що Китай "не є противником", заявивши, що замість цього нова стратегія полягає в рішенні "проблем", поставлених Пекіном, який "скоро стане найбільшою економікою в світі" і має "вже другий за величиною оборонний бюджет, найбільший флот".

Китай ніколи раніше не згадувався в декларації саміту НАТО, за винятком короткого посилання в 2019 році на "можливості і проблеми", які країна представляла для членів західного альянсу.

Нагадаємо, 14 червня в Брюсселі відбувся саміт НАТО.

Зараз ви читаєте новину «У НАТО визнали Китай загрозою». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі