пʼятниця, 23 листопада 2018 15:31

Ніколаєнко: бюджет-2019 не дає рішень щодо зниження рекордного зовнішнього боргу України

Ніколаєнко: бюджет-2019 не дає рішень щодо зниження рекордного зовнішнього боргу України
Глава партії "Основа" Андрій Ніколаєнко: "Керівництво країни не пропонує реальних рішень, як зменшувати колосальний зовнішній борг". Фото:zhitomir.info

Модель державного бюджету на наступний 2019 рік ідентична тій, що була закладена на 2018-й і не містить рішень про перехід від економіки запозичень до економіки розвитку.

Про це в ефірі телеканалу "Наш" заявив глава політичної партії "Основа" Андрій Ніколаєнко.

Він додав, що подібна тактика призводить до катастрофічних наслідків.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: НБУ є найбільшим платником податків в Україні - Ніколаєнко

"Так, бюджет 2018-го в липні створив колапс, коли вперше була затримка пенсій через касовий розрив. Пенсійний фонд дотаційний на цілих 133 мільярди гривень. Крім того, до кінця року, як ми пам'ятаємо, Україна зробила колосальні запозичення. Керівництво країни позичило гроші під більш як 9 відсотків річних. (Україна залучила нову позику на зовнішньому ринку, розмістивши шестимісячні єврооблігації на $725 млн. Терміни погашення - 28 лютого 2019-го, ставка 9,1-9,2% річних. -Gazeta.ua). Згідно з ключовими міжнародними показниками, сьогодні це найдорожче запозичення в світі. Тобто ми позичили набагато дорожче, ніж Росія, яка під санкціями, ніж Аргентина, яка пройшла кілька дефолтів. Це нонсенс", - підкреслив Андрій Ніколаєнко.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Серйозні іноземні інвестиції в Україну - хороший захист від агресії Росії - Ніколаєнко

За словами глави "Основи", бюджет на наступний рік передбачає ту ж формулу і не стимулює економічний розвиток.

"Наступного року ми продовжимо жити за цією ж формулою: доживаємо до жовтня за позичені гроші, щоб звести баланс і виплатити пенсії, а потім приймаємо бюджет у терміновому порядку, щоб отримати транш МВФ. Значить, колапс наступного року виникне раніше. Той рік буде складним, адже ця модель - тупикова. Ключова історія – це колосальний зовнішній борг. І ніхто з керівництва країни не пропонує реальних рішень, як його зменшувати", - резюмував політик.

Партія "Основа" розпочала роботу в лютому 2017-го. Як заявлено на її сайті, "Основа" - це партія людей справи. Основними програмними документами партії є економічна Програма стрімкого розвитку "Країна ЗаПрацює", Мирний план "Три Основи: Легітимність. Безпека. Довіра" і загальнонаціональна Програма "5 кроків до компромісу".

Зараз ви читаєте новину «Ніколаєнко: бюджет-2019 не дає рішень щодо зниження рекордного зовнішнього боргу України». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі