середа, 06 вересня 2023 11:20

Спецтема: Війна Росії проти України

Незаконна втеча від мобілізації: чи вийде повернути ухилянтів з-за кордону

Незаконна втеча від мобілізації: чи вийде повернути ухилянтів з-за кордону
Давід Арахамія припустив, що українські правоохоронні органи вимагатимуть екстрадиції чоловіків призовного віку, які незаконно покинули Україну. Фото: dev.ua

У ЗМІ з'явилася інформація, що Польща почала повертати українських ухилянтів, які виїхали за кордон. Однак це лише програма сусідньої країни по видворенню незаконних мігрантів.

Українська влада поки не зробила реальних кроків, щоб подолати проблеми. Про це в коментарі Gazeta.ua розповів політолог, військовослужбовець Микола Мельник.

"Коли ми говоримо про ухилянтів, треба розуміти – законно вони виїхали чи всупереч закону. У другому випадку ті чоловіки перебувають нелегально на території Польщі. І екстрадиція нелегалів – це право польської влади. Тобто це не про боротьбу з ухилянтами, а саме проти нелегалів. Друга категорія – ті, хто отримали відстрочку і виїхали на півроку. Але не повернулися вчасно. На таких треба складати списки і давати запити в ті країни, куди ці люди виїхали. Дуже часто вони їдуть ще далі – і для їхньої екстрадиції потрібен доволі довгий шлях. Таких списків ми ще не надавали партнерам в ЄС та США. Говорити, що Польща зараз повертатиме наших ухилянтів, – це інформація, вирвана з контексту. З боку України – це лише заяви окремих політиків", – сказав Мельник.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Прикрили одразу п'ять нових схем ухилення від призову

У людей, що зараз на фронті, з'явилося дуже багато питань щодо укомплектування Збройних сил, пояснив політолог.

"І вони доволі прості – яким чином комплектуються ЗСУ. Маємо півтора року повномасштабного вторгнення, а у нас комплектація відбувається за рахунок людей 45 плюс і не завжди з хорошим здоров'ям. Дві третини тих, хто зараз мобілізовуються, не можуть виконувати обов'язки, які на них покладають. Натомість маємо кілька мільйонів тих, хто виїхав. І серед них багато здорових чоловіків. Чому одні мають воювати, а інші спокійно сидіти у Варшаві? Чому тягар цієї війни має нести, по великому рахунку, та частина суспільства, що воює ще з 2014-го? Тому всі ці питання звучать дуже голосно, і влада намагається реагувати. Але реальних кроків немає. Окрім заяв", – додав Мельник.

Напередодні голова фракції "Слуга народу" Давід Арахамія припустив, що українські правоохоронні органи вимагатимуть екстрадиції чоловіків призовного віку, які незаконно залишили Україну, уникаючи мобілізації.

Польща вже видворила низку громадян України, які переправляли до Європи нелегальних мігрантів. Варшава вже передає Києву деяких громадян, які сприяли незаконному вивезенню українських чоловіків за кордон.

Зараз ви читаєте новину «Незаконна втеча від мобілізації: чи вийде повернути ухилянтів з-за кордону». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

22

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі