пʼятниця, 19 травня 2017 15:10

Нефьодов розклав по полицях питання приватизації держпідприємств

Нефьодов розклав по полицях питання приватизації держпідприємств
"Більшість підприємств треба продати. Які не працюють – ліквідувати", - заступник міністра економічного розвитку Максим Нефьодов. Фото: Gazeta.ua

Держава фізично не може ефективно керувати тисячами підприємств. Їх необхідно приватизувати.

Таку думку висловив заступник міністра економічного розвитку і торгівлі Максим Нефьодов в інтерв'ю Gazeta.ua.

"Є частина підприємств, які не можна приватизувати. Одни з них – монополісти, інші мають стратегічне значення для держави. Ми не можемо приватизувати сьогодні залізницю, оборонну промисловість чи Енергоатом. Більшість підприємств треба продати. Які не працюють – ліквідувати. Залишитись мають десятки, а не тисячі. І з цими десятками треба працювати. Для цього є окрема програма з організації корпоративного управління. Там мають створити наглядові ради. Треба провести незалежний аудит, найняти через відкриті конкурси директорів, дати їм ринкові зарплати. Має бути створена державна політика власності за цими підприємствами - що держава хоче від них", - пояснив Нефьодов.

"Ми бачимо багато позитивних змін. Приклад з Нафтогазом та Укргазвидобуванням, які стали прибутковими, збільшують видобуток газу, успішно борються з корупцією. Бачимо і перші позитивні зміни у залізниці: вона стала прибутковою у першому кварталі 2017 року. Сподіваюсь, цей тренд продовжуватиметься. Але займатися тисячами підприємств одночасно – фізично неможливо. Люди, які декларують такі цілі, обманюють не самих себе, а громадськість. Маємо сконцентруватись на 50, максимум 100 стратегічних підприємствах і справді їх реформувати. А решту треба приватизувати й ліквідувати", - сказав Нефьодов.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Легше набрати нових людей, ніж навчити корупціонерів бути чесними - Нефьодов

Кабінет міністрів подав до Верховної Ради законопроект про виключення 391 державного підприємства зі списку заборонених до приватизації. Документ передбачає трирічний мораторій на порушення провадження про банкрутство підприємств. Серед них Укрспирт, Артемсіль, Укрфітотерапія, Одеський та Ілічівський морські порти.

Повний текст інтерв'ю з Максимом Нефьодовим шукайте на Gazeta.ua та в "Газеті по-українськи".

Зараз ви читаєте новину «Нефьодов розклав по полицях питання приватизації держпідприємств». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі