понеділок, 16 серпня 2021 20:23

НАТО помилився, залишивши Україну і Білорусь у "сірій зоні" - Мотиль

НАТО помилився, залишивши Україну і Білорусь у "сірій зоні" - Мотиль
Олександр Мотиль: "У розширенні НАТО була стратегічна помилка. Не прийняли Україну і Білорусь, які залишилися в "сірій зоні"". Фото: Gazeta.ua

"Люблінський трикутник" між Україною, Польщею і Литвою не замінить членства в Північноатлантичному альянсі. Свого часу НАТО серйозно прорахувався, залишивши Україну і Білорусь у "сірій зоні".

Про це в інтерв'ю журналу "Країна" розповів американський історик українського походження Олександр Мотиль.

"Якби Литва, Польща та Україна підписали угоди на зразок 5-ї статті Хартії НАТО, Путін зрозумів би, що можливий напад на Польщу підняв би до військових дій і поляків, і українців, – каже він. – Але чи дійсно так буде? Якби Росія завтра напала на Литву, і діяв цей "Люблінський трикутник", чи реально сподіватися, що Україна допоможе Литві? Я не певен. Якби напала на Польщу – можливо. Якби на Україну – чи прийде їй на допомогу маленька Литва, у якої 5 тисяч солдатів?".

Співпрацювати на різних рівнях, намагатися скоординувати свої геополітичні стратегії, допомагати одне одному на економічному та культурному рівнях – дуже корисно, вважає Мотиль.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Люблінський трикутник" підтримав членство України в ЄС і НАТО

"Якби ще підключилися Румунія та Болгарія – це було б ідеально. Але чи так станеться – невідомо. Перепоною для цього проєкту є НАТО. Ці країни фактично забезпечили себе членством в Альянсі. Для Польщі важливіші Америка й Німеччина, ніж Україна. Те саме стосується країн Балтії", – стверджує він.

У розширенні НАТО була стратегічна помилка, наголошує історик.

"Прийняли Чехію, якій ніхто не загрожував. А також Литву, Латвію та Естонію, яких просто неможливо захистити від нападу Росії. При цьому не прийняли Україну і Білорусь, які залишилися в "сірій зоні". Я тоді був проти розширення, яке не допомогло країнам, що перебували під загрозою. Головне запитання – чи стане цей "Люблінський трикутник" альтернативою Альянсу? Чи це просто буде якийсь міждержавний клуб?", – запитує Мотиль.

Інтерв'ю з Олександром Мотилем читайте в журналі "Країна"

"Люблінський трикутник" – тристороння платформа для політичного, економічного, культурного й соціального співробітництва між Литвою, Польщею та Україною. Його заснували 28 липня 2020 року в Любліні Дмитро Кулеба, Яцек Чапутович і Лінас Лінкявічюс. Мета – підтримка інтеграції України в ЄС.

Зараз ви читаєте новину «НАТО помилився, залишивши Україну і Білорусь у "сірій зоні" - Мотиль». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі