четвер, 28 березня 2024 15:53

"Нас кинули в 90-х роках. Забрали зброю та передали її Росії" - останній виступ Данілова перед звільненням

"Нас кинули в 90-х роках. Забрали зброю та передали її Росії" - останній виступ Данілова перед звільненням
Колишній секретар Ради національної безпеки і оборони України Олексій Данілов під час 16-го щорічного Київського Безпекового Форуму. Фото: КБФ

Останній публічний виступ Олексія Данілова в якості Секретаря СНБО припав на 22 березня, коли на Київському безпековому форумі він жорстко розкритикував Сполучені Штати Америки за нерішучість в наданні військової допомоги Україні та "деколонізації Росії". У цьому контексті він нагадав, що Вашингтон в 1990-ті роки змусив Київ відмовитися від озброєння та ядерного потенціалу, який опинився у РФ, а Україна перетворилась на беззахисну державу.

Своє обурення сьогоднішньою нерішучістю США Данілов висловив, відповідаючи на питання модератора форуму про підтвердження або спростування інформації щодо отримання українською стороною американського заклику припинити бомбардування російських НПЗ.

"Ми не збираємось нікого питати, що ми будемо атакувати на території Росії. Ми будемо нищити росіян там, де будемо їх знаходити. Це те, що стосується військово-промислового комплексу російської федерації. Ми не будемо ні в кого питати дозволу", - зокрема, сказав Данілов.

І підкреслив: причини, з яких Україна опинилась у стані війні криються у минулому, у 1990-х роках, а ті часи Америці згадувати невигідно, оскільки вона і була одною з головних ініціаторів масштабного роззброєння української держави. Окрім того, за словами Данілова, не тільки в Росії, а також і в Сполучених Штатах поширювалась пропаганда про те, що української нації не існує. Результатом стало те, що Україна не змогла себе належним чином захистити в 2014 році при першій російській агресії, а потім - на початку остаточного озброєного вторгнення Росії у 2022 році.

"Дехто вважав, що нас як нації не існує. І це не Росія. Росія була не поодинока в таких думках. І багато хто вірив, тому що книжки, які Росія переписала свого часу, знаходяться в усіх цих стенфордах, оксфордах і таких інших. Я хочу всім вам нагадати, що нас кинули в 90-х роках, забрали в нас зброю та передали її Росії. Росія зараз шантажує весь світ цією зброєю, але це минуле нікому незручно згадувати. Ніхто не хоче згадувати, а на скільки десятків і сотень мільярдів доларів ви позбавили нас можливості захищати нашу Україну, причому зобовʼязавшись нам допомагати. Чи була така допомога в 2014 році, коли агресор вдерся на нашу територію? Ні. Чи була необхідна допомога в лютому 2022 року? Ні. Всі чекали, чим це закінчиться - чи вистоїмо ми, чи ні. Беспрецедентна історія, коли всі дипломати тікали з країни, залишили нас сам на сам, лякали нашого президента, лякали весь наш народ", - нагадав екс-очільник РНБО.

Також Данілов наголосив, що американці в черговий раз роблять величезну помилку, коли не хочуть визнавати та не розуміють, що "деколонізація" Росії відбудеться найближчим часом.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Данілов прокоментував своє звільнення

"Вони не розуміють, в якій спосіб відбуваються ці процеси. У них ніхто питати не буде. Вона сама (Росія - ред.), автоматично буде деколонізована, якщо ми з вами говоримо про майбутнє", - сказав політик.

Наостанок Данілов відмітив, що нинішні стандарти НАТО вже застаріли і їх треба переписувати згідно з сьогоднішніми умовами ведення війни, а поки цього не відбувається і Штати не квапляться з військовим постачанням в Україну, автократії аналізують війну на українській території та готуються. Також він дорікнув американському політикуму, який живе в неактуальній парадигмі, що штовхає на ще міцніше зближення Китаю та РФ - небезпечного для світу альянсу.

"Старі стандарти вам показали в Афганістані і не тільки. Війна зовсім інша. І сьогодні, коли ви зволікаєте з нашою перемогою, автократичні країни, маючи аналіз цієї війни, кожного дня готуються. На превеликий жаль, та парадигма холодної війни, в якій продовжують жити величезна кількість політиків Сполучених Штатів, вона закінчилась. Вона більше працювати не буде. Не треба лякатися Росії. Я казав: якщо ви боїтесь пса, рано чи пізно цей пес вас буде кусати. Треба взяти дрин і дати йому по голові раз і назавжди. Тоді буде зовсім інша ситуація. І чим далі ми зволікаємо з цим питанням, тим ближче єднання Китаю і Росії, яке для світу дуже-дуже небезпечне. Розумні американці в середині минулого століття розуміли, що цей альянс є дуже-дуже небезпечним. Чи розуміють сьогоднішні - мені складно сказати", - констатував Данілов.

26 березня президент звільнив Данілова з посади секретаря РНБО. На цю посаду призначив Литвиненка. Данілов був на посаді секретаря РНБО з жовтня 2019 року.

Також президент призначив головою Служби зовнішньої розвідки Іващенка.

Зараз ви читаєте новину «"Нас кинули в 90-х роках. Забрали зброю та передали її Росії" - останній виступ Данілова перед звільненням». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі