пʼятниця, 20 квітня 2012 10:21

"Народи, які будуть залучені до євразійського болота, приречені" - Пахльовська

"Народи, які будуть залучені до євразійського болота, приречені" - Пахльовська
Оксана Пахльовська бачить майбутнє України тільки з Європою. Фото: uk.wikipedia.org

Шлях України до Європи сьогодні "грубо, брутально, системно перепинений".

Таку думку в ефірі телеканалу ТВі висловила письменник, культуролог, професор, доктор філологічних наук Оксана Пахльовська.

Вона наголосила, що Україна як держава, як нація, культура, може збутися лише в контексті європейської цивілізації.

"Спочатку здавалося — ми природньо європейці, ми природньо ідемо до Європи. Які можуть бути перешкоди на цьому шляху? І в той же час, всі без винятку уряди, які були за цей час, перепиняли шлях до Європи, вони не будували його, занурювали розмови про Європу в риторику, в абсолютно далекі від реальних понять європейської цивілізації формули", - наголосила вона.

Пахльовська зазначила, що наразі в самому суспільстві немає консолідуючої національної ідеї, водночас особисто для неї національна ідея - це європейська Україна.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Корчинський: "Ми беремо з Європи найгірше, що в неї є"

"Україна як держава, як нація, культура, може збутися лише в контексті європейської цивілізації. Поза межами європейської цивілізації — це будуть запчастини Євразії, суспільства і простору який все одно ніколи не збудеться як цивілізований простір", - переконана вона.

Пахльовська додала: "Тут якраз важливо те, що Азія — це інша цивілзація, а Євразія — це вигадка, це утопія, це фальсифікат. І тому народи, які будуть втягнуті в євразійське болото, приречені на не розвиток, на абсолютно безперспективне тління з періодичними вибухами, пара-революціями,псевдо-революціями і новим шляхом, теж безперспективним".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Українська інтелігенція вимагає усунути від влади Януковича

Письменниця наголосила, що багато питань виникає до політиків демократичного табору. У той же час, до іншого табору питань не можу бути: "їхнім суб'єктивним і об'єктивним проектом було перепинити шлях України до Європи, як це зараз відбувається. Тому що шлях України до Європи сьогодні грубо, брутально, системно перепинений".

"Питання до демократичних політиків: що вони робили і що вони думали, коли вони не забезпечили реалізацію тих механізмів, які б могли забезпечити, гарантувати Україні рух до Європи?", - обурилася вона.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Українська інтелігенція заявила, що хоче бути наступницею Гавела

Пахльовська підкреслила, що у той же час треба пам'ятати, що Європа — це не тільки кодекс законів у Брюсселі чи у Страсбурзі, Європа — це питання цінностей.

Зараз ви читаєте новину «"Народи, які будуть залучені до євразійського болота, приречені" - Пахльовська». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

115

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі