пʼятниця, 16 березня 2012 11:44

Україна позбувається рис євроазійськості, притаманних Росії - експерт

Україна позбувається рис євроазійськості, притаманних Росії - експерт

Росія не зможе стати другим Китаєм, бо досі не має власного цивілізаційного коду. Таку думку у новому номері журналу "Країна" висловив директор Інститут глобальних стратегій Вадим Карасьов.

"Вона фундаментально дуальна (має подвійну свідомість – ред.). Має європейські культуру, спосіб споживання, наміри еліт, що хочуть бути такими самими, "як у Європі". Але суспільні відносини залишаються азійськими", - зауважив він.

Проте, за словами політолога, Росія не може бути азійською державою, як Китай або Іран, бо ті не такі дуальні.

"З іншого боку, і європейською бути не може – в Європі культура і прагнення влади нерозривно поєднані з договірно-правовими відносинами в суспільстві, а також – між суспільством і владою. А в Росії ця культура поєднується з командними, вертикальними, мілітарними, деспотичними формами суспільних відносин", - наголосив Карасьов.

Експерт зазначив, що Україна вийшла з цієї чужої для себе системи.

"І зараз, хоч і хитається деколи, але позбувається набутих рис євроазійськості. Закрити цю дуальність не дає саме Росія. Віктор Ющенко хотів це раз і назавжди вирішити – вступити до НАТО, а тоді до ЄС. Але росіяни розуміють, що позбуття дуальності України – це загроза для них", - підкреслив він.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Путін зібрався розширювати культурну присутність РФ у країнах колишнього СРСР

"Після втрати України, Білорусі й Молдови Росія обиратиме: або ставати повністю європейською, або ж повністю євразійською, тобто азійською. А ресурсів, принаймні зараз, немає ні для того, ні для іншого. Тому вона ще певний час консервуватиме ситуацію, коливаючись між псевдодемократією, постімперією та псевдонацією. Якщо немає нації – то лише центральна влада може утримувати територію країни. Бо тільки силою можна об'єднати у спільноту дагестанців, росіян і башкирів. Тим більше, федерація в Росії – на етнічній основі, а не на адміністративній", - додав Карасьов.

Думки інших експертів щодо того, чи зможе Росія стати ліберальною державою й модернізуватися, читайте у новому номері журналу "Країна" № 10 (113) за 15 березня 2012 року.

 

Журнал можна купити у точках продажу преси.

Передплату на журнал "Країна" можна оформити у будь-якому поштовому відділенні України. Передплатний індекс - 37278. Вартість передплати на місяць — 28 грн.

Зараз ви читаєте новину «Україна позбувається рис євроазійськості, притаманних Росії - експерт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

4

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі