субота, 09 грудня 2023 16:24

Спецтема: Війна Росії проти України

МЗС відреагувало на плани Росії провести вибори президента на тимчасово окупованих територіях

МЗС відреагувало на плани Росії провести вибори президента на тимчасово окупованих територіях
Російський диктатор 71-річний Володимир Путін оголосив про плани висуватися на новий президентський термін у 2024 році. Фото: ТАСС

Плани Росії провести вибори президента на тимчасово окупованих територіях України є незаконними й нікчемними.

Це грубо порушує Конституцію та законодавство України, норми та принципи міжнародного права, зокрема Статут ООН. Про це заявили у Міністерстві закордонних справ України.

"Такий виборчий процес, які і решта подібних пропагандистських заходів у минулому, буде незаконним та нікчемним", - пише пресслужба.

МЗС наголошує на тому, що включення голосів, які були отримані на тимчасово окупованих територіях поставить під сумнів легітимність всього результату виборів президента Росії.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Це будуть найкрутіші перегони": у США висміяли участь Путіна у виборах

Зокрема міністерство закликало:

- міжнародну спільноту рішуче засудити намір країни-терориста провести вибори на тимчасово окупованих територіях;

- накласти санкції на причетних до організації й проведення виборів;

- іноземні держави не надсилати власних громадян в якості спостерігачів на псевдовибори. Для тих хто братиме участь - передбачена кримінальна відповідальність.

"Будь-які вибори в Росії не мають нічого спільного із демократією. Вони слугують лише інструментом утримання російського режиму при владі", - пише МЗС.

Російський диктатор 71-річний Володимир Путін оголосив про плани висуватися на новий президентський термін у 2024 році.

Про це він заявив під час церемонії вручення "нагород героям Росії" у Кремлі, повідомляє російське пропагандистське агентство "РИА Новости".

Вибори президента Росії відбудуться 17 березня. Відповідну постанову ухвалила Рада Федерації 7 грудня. Російський ЦВК постановив, що вибори триватимуть три дні: із 15 до 17 березня.

Путіна обирали президентом РФ у 2000, 2004, 2012 і 2018 роках. Перед виборами 2012 року термін президентських повноважень збільшили з чотирьох до шести років.

Після ухвалення поправок до Конституції РФ у 2020 році Путін отримав право виставляти свою кандидатуру і на президентських виборах 2024 року.

Зараз ви читаєте новину «МЗС відреагувало на плани Росії провести вибори президента на тимчасово окупованих територіях». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі