вівторок, 23 липня 2024 23:33

Місія Ентоні Блінкена. Держсекретар переконуватиме партнерів, що США їх не покинуть

Місія Ентоні Блінкена. Держсекретар переконуватиме партнерів, що США їх не покинуть
Фото: eastnews.ua

Ентоні Блінкен розпочинає своє друге за рік азіатське турне. У Китаї, ймовірно, у нього може відбутися зустріч з міністром закордонних справ України Дмитром Кулебою. Прикметно, що з держсекретарем США буде й міністр оборони США Ллойд Остін.

"Ми незмінно з вами"

Послання для країн Індо-Тихоокеанського регіону від США полягає в тому, що Америка зробить усе можливе для них, і держсекретар донесе саме це послання, розповів помічник Ентоні Блінкена з питань Східної Азії Деніел Крітенбрінк.

Турне держсекретаря з 24 липня охопить В'єтнам, Лаос, Японію, Сінгапур, Філіппіни, Монголію. Теоретично можлива зустріч з українським міністром закордонних справ Дмитром Кулебою, котрий цими днями перебуває у КНР на запрошення китайського колеги Ван І. У східних пабліках пишуть про ймовірність зустрічі з ним і Блінкена. Нічого незвичного у такому турне не було, якби не контекст.

Розморозка "заморожених" активів

Ентоні Блінкен здійснює свою місію у надзвичайно делікатний період: чинний президент США Джо Байден відмовився від боротьби за другий термін та окремим рішенням поклав обов'язки по допомозі України на міністра фінансів Джанет Єллен та на держсекретаря Ентоні Блінкена. Зокрема, вони уповноважені займатися питаннями, пов'язаними з конфіскацією "заморожених" російських активів, котрі, - це особливо наголошено у заяві Джо Байдена, - мають бути спрямовані на користь України.

Амбасадорка України у США Оксана Маркарова виклала переклад рішення Байдена, в якому особливо зазначено, що всі структури мають звітувати про наявність у них таких активів. Далі Конгрес цим законом дав президенту право конфіскувати їх. Нині таким правом наділені Єллен та Блінкен.

Здавалося б, у держсекретаря багато роботи на батьківщині. Чи не доцільніше було б перенести турне?

Треба заспокоїти

Як розповів ЗМІ високопоставлений представник Держдепартаменту США, в Індо-Тихоокеанському регіоні союзникам потрібно довести незмінність двопартійної підтримки. Принаймні, до завершення президентського терміну Джо Байдена. До слова, це питання актуальне і для України. Безпекова складова турне означена тим, що у Токіо та у Манілі проведе відповідні переговори міністр оборони США Ллойд Остін.

Джерела у Держдепі вважають, що реалізація турне стане доказом незмінності позицій США у регіоні, котрий нині у фокусі уваги на тлі заяв кандидата у президенти Дональда Трампа щодо китайських загроз. Чиновники окремо наголошують, що поїздка планувалася задовго до 21 липня 2024 року.

Зокрема, говоритимуть і про гроші. Понад 2 трильйони доларів США складає торгівля з країнами Індо-Тихоокеанського регіону, ще 1 трильйон доларів регіональних інвестицій.

"На Капітолійському пагорбі є потужна двопартійна підтримка наших союзників і партнерів, а також нашого підходу до регіону", - наголосив Деніел Крітенбрінк.

Звідки виникла тривога

У країн-союзників США в Індо-Тихоокеанському регіоні могло виникнути занепокоєння через деякі передвиборчі заяви Дональда Трампа. Як от про намір запровадити обмежувальні мита на китайські товари та те, що Тайвань, на переконання Трампа має заплатити США за захист від Китаю.

Офіційному Вашингтону вже довелося по дипломатичних каналах запевняти Японію та Південну Корею у незмінності підтримки та протидії Північній Кореї та Китаю. Вочевидь, цього виявилося недостатньо. До того ж, потрібно поговорити і з КНР, щоб не сталося ексцесів.

Контакт із Північною Кореєю

Крім Ван І, Блінкен може провести неформальні перемовини з представником Північної Кореї, де недавно побувала російська урядова делегація. Формальна тема - конфлікт у М'янмі, де три роки тому військові захопили владу. Разом з тим, держсекретар США прозондує ґрунт на предмет можливих ексцесів у регіоні. Іншими словами, до яких несподіванок варто готуватися. Синхронно, з представниками Японії та Південної Кореї він та Остін обговорять спільну розробку зброї та безпекових засобів з урахуванням загроз від РФ та від Китаю. Офіційний Токіо хоче підвищення рівня представництва США - командувача ЗС США у країні, що закладе підстави для спільного командування армією . За деякими даними, Ентоні Блінкен нині не схильний задовольнити це бажання Японії. В іншому "обговорять наші ролі, цілі та можливості, як альянс позиціонуватиметься для вирішення завдань", зазначив Крітенбрінк. При цьому, Японія та США мають продемонструвати спільну позицію з забезпечення безпеки у регіоні. Передбачається, що у столиці Філіппін американські гості та керівництво обговорять підтримку дотримання морського права у Південно-Китайському морі. Там виникла проблема влітку 2024 року, коли Китай провів масштабні морські навчання з РФ та, за свідченнями окремих країн, декілька разів порушив морське право.Якщо зважити на низку територіальних суперечок між Філіппінами та Китаєм за території у Південно Китайському морі та за водні шляхи, переговори можуть бути напруженими для Китаю. Водночас Філіппіни заявили днями про досягнення домовленостей з КНР, зокрема, по наданню припасів філіппінського військового судна, котре хвилями викинуло на Секонд-Томас-Мол. Вочевидь, Держдеп США та Пентагон зацікавлені у дотриманні цих угод. Нагадаємо, що острівець Секонд-Томас-Мол є предметом територіальної суперечки між КНР та Філіппінами.

Спокійне завершення

На тлі таких тем завершення турне у Сінгапурі видається приємним фіналом складного марафону: гості та господарі обговорять інвестування та нові технології. А у Монголії держсекретар США підтвердить стратегічне партнерство США.

Про ключову мету турне говорив на брифінгу 22 липня прессекретар Держдепу Метью Міллєр. За його словами, Ентоні Блінкен зустрічався з Джо Байденом особисто та обговорив те, чи не варто скасувати поїздку. Байден, як повідомив Блінкен співробітникам Держдепартаменту, наголосив на незмінності зовнішньої політики та на важливості контактів із союзниками США у регіоні.

Крім України, найгарячіший регіон нині - Ізраїль. Прем'єр Беньямін Нетаньяху якраз цими днями у США. Ескалація ситуації у зоні конфлікту, обстріл хуситів у Ємені є сигналами до розширення зони бойових дій. Адже до цього напруга та взаємні обстріли, крім Палестини, були між Ізраїлем та Ліваном. Однак для спроб врегулювати там війну, напевне, потрібно упевнитися у позиціях країн Індо-Тихоокеанського регіону, котрі можуть бути або втягнені, або зацікавлені у процесі. Водночас для Ентоні Блінкена більш важливим є запевнення у незмінності політики США у регіоні до виборів та у розумінні, чого можна протягом цих турбулентних місяців чекати від союзників.

Зараз ви читаєте новину «Місія Ентоні Блінкена. Держсекретар переконуватиме партнерів, що США їх не покинуть». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі