пʼятниця, 12 липня 2024 22:45

"Мирний марафон" Віктора Орбана – важлива не так перемога, як участь

"Мирний марафон" Віктора Орбана – важлива не так перемога, як участь
Віктор Орбан всіляко позиціонує себе як посланця миру. Фото: eastnews.ua

Так званий мирний трек угорського прем'єра після саміту НАТО продовжився. Синхронно про ще два заявили президенти України та Туреччини. Здавалося б, така активність не має сенсу на тлі документально зафіксованої підтримки Альянсом України. То про що ж свідчать ці перемовини, - розбиралася Gazetа.ua.

Орбан - Трамп

Віктор Орбан відразу із Вашингтона, він де брав участь у саміті НАТО, полетів до Флориди. Маєток Дональда Трампа Мар-а-Лаго вдруге за останні півроку прийняв угорського гостя. Як і під час першої зустрічі, про перемовини відомо тільки те, що написали самі політики у соцмережах.

"Обговорили умови укладення миру. Це добра новина дня, - повідомив Орбан. - Він (Трамп, - Gazeta.ua) вирішить проблему!"

"Має бути МИР і якнайшвидше. Забагато людей загинуло у війні, котра ніколи не мала розпочатися!" - пояснив Трамп.

Зеленський - Ердоган

Поки угорський прем'єр літав до Трампа, український президент на полях саміту НАТО зустрівся зі своїм турецьким колегою Реджепом Ердоганом. За підсумками перемовин, обидві країни хочуть провести конференцію з продовольчої безпеки та свободи судноплавства.

Іншими словами, йшлося про реінкарнацію "зернової угоди", як пояснив згодом сам Ердоган. Більше того, за словами турецького президента, є сподівання укласти угоду саме у Стамбулі.

Стамбул на всі боки

Ще важлива деталь: на полях саміту НАТО Ердоган до зустрічі з Зеленським поспілкувався з Орбаном. Згодом угорський прем'єр заявив: миротворча місія продовжується!

А 12 липня, після рандеву з Трампом, він висловив низку компліментів турецькому президенту: Ердоган єдиний успішний посередник між Україною та Росією, тому він незамінний та цінний учасник мирного треку.

Вочевидь, до Мар-а-Лаго Орбан прямував із зауваженнями Ердогана, який зробив заявку на посилення свої ваги на другому Глобальному саміті миру за українською формулою. Одночасно Ердоган пасує Росії: Туреччина хоче увійти до Шанхайської організації співробітництва (ШОС). До слова, обидва політики проти того, щоби НАТО посилювало допомогу Україні.

Російська погроза

Відповідь з Кремля прилетіла миттєво. За словами речника Путіна Дмитра Пєскова, вступу Туреччини у ШОС на заваді є те, що Туреччина є членом НАТО. У відновленні "зернової угоди" - не виключені будь-які домовленості, але вони мають бути комплексними. А от у Глобальному саміті миру, за заявою заступника МЗС РФ Михайла Галузіна, Росія участі не братиме, бо там, мовляв, з росіянами говоритимуть ультимативно і не зважатимуть на їхні так звані ініціативи. А ще Пєсков зазначив, що Путін жодних послань Трампу через Орбана не передавав.

Опозиція Путіну?

А щодо мирного плану Трампа, то у Кремлі кажуть, що їм про це нічого не відомо, однак Москва ретельно фіксує наявні публічні сигнали, зазначив заступник МЗС РФ Сергій Рябков.

Тож можна припустити, що заочний діалог Трампа з окремими представниками російської влади усе ж є. Навряд чи країна-агресорка дає зрозуміти, що пильно стежить за всіма наявними миротворчими треками тільки заради "надути щоки". Вочевидь, у Москві є політичні сили, навіть з оточення Путіна, котрі не бачать сенсу у війні проти України та прагнуть закінчити її якнайшвидше.

Чи можлива опозиція кремлівському дектатору між червоних стін та башт? Цілком. Більш схильною до перемовин цю гіпотетичну опозицію могли б зробити підсумки саміту НАТО для України. Загалом сказане та ухвалене на саміті НАТО (особливо по Україні) є демонстрацією практичної готовності допомогти дати відсіч агресивним діям РФ як нашій країні , так і іншим державам. У відповідь Кремль "стріляє" загрозливими натяками.

Ядерна загроза

На додачу, Генасамблея ООН у ніч на 12 липня ухвалила резолюцію про безпеку ядерних об'єктів на території України (із ЗАЕС включно) із вимогою до країни-агресорки негайно вивести свої війська з української території. Окремо Генасамблея зажадала негайно звільнити й передати під контроль України ЗАЕС. У Росії відгукнулись: "Досвід "СВО" (російської збройної агресії проти України, - Gazeta.ua) показав, що російська ядерна доктрина містить занадто загальні формулювання" - зазначив Сергій Рябков.

Два угорці - два маршрути

Очевидно одне - ці рішення неабияк хвилюють московських владців. Участь Росії у другому Глобальному саміті миру наразі видається малоймовірною. Водночас Володимир Зеленський припустив, що другий саміт може бути проведений до президентських виборів у США, причому саме за участі РФ. З фантастики на конкретику такий сценарій перейде за зміни нинішнього господаря Кремля. Або за його дублювання іншим політиком, як це вже відбувається в Угорщині.

Доки Орбан був у США, інший угорський гість відвідав Україну. Це його колишній соратник, а нині політичний супротивник Петер Мадяр, лідер опозиційної партії "Тиса". Він пішов з орбанської "Фідес" на тлі корупційного скандалу та нині робить ставку на молодих виборців: Мадяр -єврооптиміст, 7 депутатів "Тиси" в Європарламенті увійшли до фракції "Європейської народної партії". У Києві він вшанував полеглих, привіз допомогу на відбудову "ОХМАТДИТу". За неофіційними даними, Мадяр зондував ґрунт щодо свого приходу до влади в Угорщині. Підстави так думати є: 12 липня стало відомо, що Орбан втратив Будапешт, де мером після перерахунку голосів став представник опозиції Гергей Корачонь.

Наявність сильного суперника, котрий обіцяє викорінити корупційні схеми чинного прем'єра, вірогідно, змушує Орбана шукати зовнішньої підтримки, насамперед, собі як політику. Ось тут і стає в нагоді українське питання.

Втратить все за 20 мільярдів

Бо головування Угорщини в ЄС з першого дня виходить якось косо-криво. Марафон Орбана від Києва до Москви, потім від Пекіна до Вашингтона європейські колеги не оцінили.

"Як країна-президент, ви маєте діяти як чесний посередник, а не створювати видимість, що говорите від імені інших країн", - заявив прем'єр Швеції Ульф Крістерсон на саміті НАТО.

ЄС затримав виплату Угорщині 20 мільярдів євро. Віктор Орбан раніше показав, що є чутливим у фінансових питаннях. І зараз він ризикує втратити значно більше. Крістерсон анонсував бойкот міністрів країн-членів ЄС на неформальній зустрічі у Будапешті найближчим часом. Мінімум, не буде міністрів від Швеції, Польщі, Фінляндії та країн Балтії. Офіційно угорська сторона новину про бойкот спростовує.

А ще радник Білого дому з нацбезпеки Джейк Салліван висловив занепокоєння, що зустріч Орбана з Трампом суперечить інтересам України: "Позиція адміністрації Байдена - жодних рішень по Україні без України!" Українського ж представника в Мар-а-Лаго не було. Зеленський припущення про те, що нібито знав про подальшу поїздку Орбана з Києва до Москви й Пекіна, публічно та категорично спростував.

Заблукали у мейнстрімах

Українське питання було ключовим на ювілейному саміті НАТО, відтак можна було очікувати політичних спекуляцій навколо нього. Тож ризикнемо припустити, що якби на перший план вийшли Китай або Ізраїль-Палестина, хтось би поїхав до Трампа з ініціативами й по цих проблемах.

Різка реакція на поїздки Віктора Орбана полягає в тому, що вони підривають зусилля ЄС та НАТО у допомозі Україні, вважає аналітик угорського центру Political Capital Петер Креко. "Це є "дипломатія тролів" політика, котрий втратив амбіції бодай здаватися вірним союзником і нині дедалі більше стає деструктивною силою всередині Євросоюзу та НАТО, - зазначив експерт. - Орбан міг би, за головування Угорщини в ЄС, використати можливість та провести низку зустрічей у Будапешті. Натомість він віддаляється від мейнстріму, дедалі більше маргіналізується".

Однак, схоже, мирний трек нині теж мейнстрім. Бразилія доєдналася до пулу країн, котрі пропонують себе як посередники. "Наша країна готова надати допомогу у якнайшвидшому початку діалогу, - заявив представник МЗС Бразилії Жоел Соуза Пінту Сампайу. - Нічого не потрібно нав'язувати сторонам! Вони самі мають зрозуміти, що настав час для переговорів".

"Не витримає Орбан бути посередником, - вважає політолог Олександр Мусієнко. - Занадто багато задіяно гравців. Китай Україна, Росія. Це дуже важко".

Як зазначив експерт, Орбан навряд чи міг привезти Трампу китайський чи російський план досягнення миру. Тому найближчим часом угорський прем'єр збавить темпи. Водночас, на його думку, Росія якимось чином хоче сісти за стіл перемовин і змусити Україну до цього та піти на поступки.

"Ми не почули досі позицію Китаю, що він думає з цього приводу", - звернув увагу Мусієнко.

Зараз ви читаєте новину «"Мирний марафон" Віктора Орбана – важлива не так перемога, як участь». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі