вівторок, 29 серпня 2006 14:28

Мін"юст хоче запровадити 6 державних свят

Міністерство юстиції України пропонує вважати державними святами України історично вагомі дати, які мали місце лише до дня проголошення Незалежності України. Про це говориться в новій редакції проекту Закону "Про державні свята України", запропонованому для обговорення на офіційному сайті міністерства.

Тим часом, до державних свят законопроектом віднесено дві події, які відбулися вже після проголошення Незалежності України. Зокрема, пропонується встановити державним святом День Конституції України і День національної єдності - з нагоди проведення всеукраїнського референдуму на підтвердження акту проголошення Незалежності України (вказані події відбулися відповідно 28 червня 1996 року і 1 грудня 1991 року – "ГПУ").

Згідно з проектом, розміщеним на офіційному сайті міністерства, державними святами України пропонується також вважати 22 січня - Днем Соборності України, 9 березня - Шевченківським днем, 9 травня - Днем Перемоги у Великій Вітчизняній війні і 16 липня - Днем проголошення державного суверенітету України.

В той же час, законопроект не вказує, що буде зі святами, які на сьогодні існують в Україні, – йдеться про Новий рік, Великдень, Різдво, Трійцю, День Солідарності трудящих і Міжнародний жіночий день 8 березня.

Мін"юст прийматиме зауваження і пропозиції в законопроект до 1 жовтня 2006 року.

На сьогодні в Україні відсутня законодавча база, яка б визначала поняття "свято" і "державне свято". В Україні існує лише одне офіційне державне свято – День Конституції (свято встановлюється прямою нормою Конституції України, ст. 161 – ред.).

Кодексом Законів про працю також визначено, що вихідними святковими днями в Україні є 1 січня - Новий Рік, 7 січня - Різдво Христове, 8 Березня - Жіночий день, 1-2 травня - День солідарності трудящих, Паска (квітень, травень, за місячним календарем), 9 травня - День Миру і Перемоги, Трійця - через 40 днів після Паски, 28 червня - День Конституції, 24 серпня - День Незалежності, пише ForUm.

Зараз ви читаєте новину «Мін"юст хоче запровадити 6 державних свят». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі