четвер, 14 липня 2022 18:46

Спецтема: Війна Росії проти України

Міністр юстиції розповів про трибунал над Путіним

Міністр юстиції розповів про трибунал над Путіним
Президента країни-агресорки РФ Володимира Путіна чекає трибунал. Фото: Getty Images

Міністр юстиції Денис Малюська розповів про окремий трибунал, на якому судитимуть президента країни-агресорки Російської Федерації Володимира Путіна.

Про це сказав в іннтерв'ю "Радіо Свобода".

"Як і з класичними судами, ключова перепона – це отримання доступу до тих, кого обвинувачуватимуть у вчиненні злочину, зокрема, злочину агресії. Ключового злочину для такого трибуналу", – сказав Малюська.

Якщо Путіна судити заочно, то вирок буде швидше, сказав.

"Може бути розгляд справи трибуналу заочно щодо Путіна і його оточення близького, що дозволило б отримати вирок порівняно швидко, однак наскільки б це відповідало очікуванням суспільства – це ще не зовсім очевидно", – розповів міністр.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Це – скоти" – Зеленський про російський обстріл Вінниці

На запитання щодо кваліфікації злочинів Путіна Малюська відповів: "Однозначно".

"Злочин агресії. Він є в кримінальному кодексі, він є в Римському статуті, який регулює діяльність Міжнародного кримінального суду. Сто відсотків – чистий злочин агресії. Будь-який юрист, який розуміється на міжнародному гуманітарному праві, це очевидно підтвердить", – сказав міністр.

"Чим більше країн приєднається до договору створення трибуналу і визнаватимуть його рішення, тим потужніші будуть обмеження для обвинувачених і підсудних у такому трибуналі. Навіть якщо розгляд здійснюватиметься за відсутності обвинуваченого", – заявив.

У квітні Парламентська асамблея Ради Європи підтримала створення трибуналу над РФ.

У Великій Британії ініціювали міжнародний трибунал над Путіним, подібний до Нюрнберзького процесу над нацистськими воєнними злочинцями після Другої світової війни.

Спеціальний міжнародний трибунал, якій розглядатиме злочини російських військових в Україні і керівництва РФ, запрацює цього року.

Зараз ви читаєте новину «Міністр юстиції розповів про трибунал над Путіним». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі