четвер, 13 вересня 2012 15:32

Спецтема: Боротьба за "мову"

Масенко переконана, що "мовний" закон написано експертами у Москві

Масенко переконана, що "мовний" закон написано експертами у Москві
Лариса Масенко думає, що мовний закон написали експерти з Москви. Фото: nbb.com.ua.

Якщо після виборів більшість у парламенті не зміниться, то ми втратимо Україну і не зможемо побудувати європейську державу.

Про це на прес-конференції у Києві сказала мовознавець, професор кафедри української мови Національного університету "Києво-Могилянська академія" Лариса Масенко.

Вона переконана, що "мовний" закон Ківалова-Колесніченка повертає країну до радянського минулого та спрямований на те, аби "завершити радянську русифікацію".

"У стосунках з Москвою, чергове підкорення України відбувається через призму і через обман. Саме для цього було використано такий документ — "Європейська хартія мов меншин, або міноритарних мов", яка приймалася зовсім з іншою метою — з метою порятунку тих мов, які мають невелику кількість носіїв і їм загрожує вимирання. У нас це навпаки", - пояснила Масенко.

Вона переконана, що цей закон написано не "регіоналами" Сергієм Ківаловим та Вадимом Колесніченком, а експертами у Москві.

"Такий текст безперечно написано у Москві для того, щоб позбавити Україну державності і знову підпорядкувати її імперії. Автори закону заявляють, що це не введення другої державної мови, але насправді відбувається витіснення української", - підкреслила вона.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Стеценко: "Мовне" питання - це питання самої сутності та існування нації

Масенко переконана, що всі ці рішення щодо надання статусу регіональної російській мові, які прийняла низка обласних, міських рад Сходу і Півдня свідчить про те, що українська мова як державна притісняється на тих територіях.

"Про це свідчить і те, що відбувається у Луганську, де немає жодної української газети, де скорочуються українські школи. Те саме відбувається в Одесі, Донецьку. Отже, гасло "Все буде Донбас" працює. Тобто, цю практику русифікації сучасного Донбасу, хочуть перенести на всю країну", - наголосила вона.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Мер Дніпропетровська: Проблеми зі знанням російської у нас немає, є проблема зі знанням української

"Дуже важливо, що з'явилися молоді громадські організації. Все мисляче українство має зараз активізуватися, усвідомлюючи ту загрозу, яка стоїть перед українською державою і те, що на нас насувається диктатура. Головне наше завдання — не дозволити сформувати у новому парламенту ту конституційну більшість, яка є зараз, бо тоді ми будемо приречені на те, що закріпиться цей президенті і ми не матимемо тої європейської, сучасної країни, яку хочемо побудувати", - наголосила вона.

Зараз ви читаєте новину «Масенко переконана, що "мовний" закон написано експертами у Москві». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

42

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі