вівторок, 11 грудня 2012 14:54

Литвин відмовився від посади спікера, бо не хоче бути інструментом у руках більшості - експерт

Литвин відмовився від посади спікера, бо не хоче бути інструментом у руках більшості - експерт
Михайло Погребинський. Фото: newzz.in.ua

Володимир Литвин відмовився від посади спікера, бо не хоче бути інструментом у руках більшості. Про це у коментарі сказав політолог Михайло Погребинський.

"Литвин зважив на те, що парламент надзвичайно складний, а роль спікера буде не такою незалежною як раніше. Сьогодні спікера можна буде зняти більшістю голосів. Отже він вимушений буде бути інструментом більшості. Враховуючи це він відмовляється. Він не хоче буде інструментом більшості. Раніше спікер мав певний коридор, діапазон можливостей для маневрування. Згадаймо, хоча б про закон "Про основи мовної політики". Зараз такої можливості не буде.. Адже, як тільки спікер зробить щось не так, його можна буде звільнити і поміняти", - сказав він.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Литвин каже, що в четвер вранці депутати можуть голосувати за прем'єра

Погребинський зауважив, що Литвин не стане рядовим депутатом у парламенті.

"Литвин вирішив, що краща доля для нього — бути одним із 450. Хоча звичайним депутатом він не стане. Він володіє колосальним досвідом, тому матиме певний вплив на розподіл сил у парламенті. У парламенті цього скликання будуть неформальні групки, очолювані авторитетними людьми, які не мають своєї фракції, як от Литвин, Порошенко та інші", - вважає політолог.

На його думку, саме з цими авторитетними депутатами змушена буде домовлятися більшість.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На знак протесту Кармазін і Процев'ят провели цілу ніч в Раді

" Шансів створити депутатську групу у нього немає. Там є певні обмеження. Однак це йому і не дуже потрібно. Литвин тихо впливатиме на певну кількість депутатів, серед яких він користується авторитетом.. Можна бути без і формальної групи достатньо впливовим. У цьому парламенті можна бути гравцем, навіть якщо у тебе є буквально 2-3 депутати, які рахуються із твоєї думкою. До нього змушені будуть підходити із більшості, бо зібрати 226 депутатів під певні голосування у цьому парламенті буде досить складно".

Зараз ви читаєте новину «Литвин відмовився від посади спікера, бо не хоче бути інструментом у руках більшості - експерт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

10

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі