вівторок, 11 грудня 2012 12:39

Справу Авакова закриють через два місяці?

Справу Авакова закриють через два місяці?
Фото: obozrevatel.com

Голова Харківської обласної організації "ВО "Батьківщина", колишній голова Харківської облдержадміністрації Арсен Аваков, який повинен був покинути Україну через те, що був притягнутий як обвинувачений у кримінальній справі, порушеній за ч. 3 ст. 365 Кримінального кодексу України, сьогодні повертається в Україну. Згідно новим Кримінально-процесуальним кодексом, кримінальну справу можуть закрити через 2 місяці.

Про це в коментарі Gazeta.ua сказав колишній прокурор, адвокат Юрія Луценка Олексій Баганець.

"Обрання людини народним депутатом — це не є підставою для закриття кримінальної справи. Навіть може він позбавлений права оскаржити постанову про порушення кримінальної справи, тому що на сьогоднішній день діє новий КПК, де не передбачено оскарження заведення кримінального провадження. По старому, так званому Кодексу, була така норма, коли людині повинно було бути надане право оскаржити порушення кримінальної справи", - пояснив він.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Сьогодні Аваков повертається в Україну

За його словами, народний депутат має депутатський імунітет, і уже відносно нього слідчі не можуть провести примусові заходи: "Наприклад, вони не мають права затримати народного депутата, обрати міру запобіжного заходу — арешт. Для того, аби висунути йому обвинувачення, треба звернутися до ВР за одержанням згоди. Я переконаний, що ВР не дасть такої згоди. Він може жити, кримінальна справа, якщо вона порушена відносно особи, то потрібно продовжувати терміни до судового розслідування, можливо слідство зупинить подання кримінальної справи. Тобто як вони зроблять, це складно сказати".

"По нинішньому Кодексу, навіть, якщо розпочали впровадження, то якщо в ході слідства встановили, що даних про те, що вчинено кримінальне правопорушення, то слідчі його просто закриють. Дається два місяці, загальне правило — два місяці. Якщо вони провели повністю досудове слідство, з'ясували всі обставини, то вони повинні прийняти рішення, або висунути людині підозру, або закрити справу", - резюмував він.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Італійський суд відпустив Мельниченка на свободу

Як повідомлялося, сьогодні о 13:25 Асен Аваков повертається в Україну. 31 січня 2012 року Аваков був притягнутий як обвинувачений у кримінальній справі, порушеній за ч. 3 ст. 365 Кримінального кодексу України (перевищення влади або службових повноважень, що спричинило тяжкі наслідки) у зв'язку з незаконним відчуженням і зміною цільового призначення 55 га землі біля с.Пісочин (Харківський р-н Харківської обл.). Також був оголошений в міжнародний розшук і за поданням слідчого прокуратури Харківської області Червонозаводським районним судом Харкова йому обрано запобіжний захід у вигляді взяття під варту. Аваков перебував в Італії.

Зараз ви читаєте новину «Справу Авакова закриють через два місяці?». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі