понеділок, 16 вересня 2024 17:29

Кулі не беруть. Як замах на Трампа може змінити хід війни в Україні

Кулі не беруть. Як замах на Трампа може змінити хід війни в Україні
"Живий-здоровий, у безпеці і ніколи не здамся!", - Трамп якнайшвидше намагався зробити заяву після стрілянини. Фото: eastnews.ua

Нова спроба вбити одного з кандидатів у президенти США відкрила фінальний трек не лише передвиборчої боротьби, але й геополітичної конкуренції. Що це означає для України, розбиралася Gazeta.ua.

Знову у прицілі

Після замаху у Батлері (США, Пенсильванія), який стався у липні, Дональд Трамп, ймовірно, знову опинився у прицілі. Недільного вечора він грав у гольф у своєму клубі у Флориді, коли агенти служби охорони кандидата у президенти помітили неподалік озброєну людину і відкрили вогонь. Невідомий кинув АК-47 і втік, однак пізніше його вдалося затримати. Ним виявився Райан Веслі Раут віком 58 років, котрий підтримував у 2020 році Трампа, але згодом, судячи з публікацій у соцмережах, розчарувався у ньому.

Реакція на замах була передбачуваною. Суперниця Дональда Трампа Камала Гарріс висловила глибоку стурбованість через замах і засудила політичне насильство, чинний президент США Джо Байден доручив задіяти всі ресурси для забезпечення постійного захисту кандидата від республіканців "на найвищому рівні". Прем'єр Британії Кір Стармер зрадів, що з Трампом усе добре, і повторив загальну тезу про неприпустимість насилля у політиці.

Бізнесмен Ілон Маск поглузував: чомусь ніхто не стріляє ні в Гарріс, ні в Байдена. "Моя рішучість тільки зміцніла", - бадьоро відписався сам Трамп.

Зовнішня реакція

Президент України Володимир Зеленський одним із перших світових лідерів зреагував на замах. У пості в соцмережі Х він побажав найкращого Дональду Трампу і його родині, а також наголосив на верховенстві права, "а політичному насильству немає місця ніде в світі".

Крім людського співчуття, Зеленський швидко відгукнувся, можливо, ще й тому, що, за даними CNN, підозрюваний у замаху на Дональда Трампа Райан Раут палко підтримував Україну, бував у нас, контактував з Міжнародним легіоном і палко критикував Путіна у соцмережах. Звісно, це брехня, заявив керівник Центру протидії дезінформації Андрій Коваленко, "але інформаційні протистояння - складова війни". ГУР МО України наголосило - Раут ніколи не служив у Міжнародному легіоні.

"Не наша справа"

У Росії нову спробу замаху на Трампа прокоментували нетипово. "Це не зовсім наша справа, - заявив речник Путіна Дмитро Пєсков. - Ми, звісно, спостерігаємо за інформацією із США. Бачимо, наскільки там напружена обстановка, у тому числі, й між політичними конкурентами… Різні методи задіюються… Але ми не вмішувалися й не вмішуємося нині".

Намагання дистанціюватися зрозуміле, навіть Райан Раут став черговою "кремлівською консервою", припустив кандидат політичних наук Олексій Буряченко. "На тлі програних дебатів треба було щось робити з рейтингом Трампа (котрий просів, - Gazeta.ua), - припустив експерт. - Без ФСБ не обійшлося… Раут публічно і довго обстоював таку позицію, щоб потім його використати для замаху і ніхто б не став сумніватися в "українському сліді". Але - зброя АК-47 з оптичним прицілом, котрий не купиш просто так у магазині? Отже, цій людині хтось дав професійну оптику".

"У молоко"

Утім, це ще не всі загадки замаху. По-перше, якщо спроба прибрати Дональда Трампа з політичних (а не особистих) мотивів, це має бути вигідно іншій політсилі. Але насправді Камала Гарріс перемогла у дебатах, тому проблеми з рейтингом виникла саме у кандидата від республіканців. За наявності Девіда Венса - політичного клона Трампа - прибирати самого Дональда безглуздо. По-друге, якщо таким чином "підлатати" свою популярність спробував сам Трамп (або його "в темну" використали технологи), чого він домігся? Відтепер більше згадуватимуть другий невдалий замах, тьмяніший за перший. А сам політик буде не лише під пильним наглядом спецслужб, але й під постійною загрозою нових замахів. За останніми рейтингами, Трамп має 46,2%, тоді як Гарріс 48,6%, тобто, замах не зіграв на розігрів рейтингу кандидата від республіканців. Тому, якщо за Райаном Раутом хтось стоїть, він або вони поцілили "у молоко". Якщо, звісно, не мали іншої мети.

"Проти життя"

Повернімося до дивно-байдужої реакції Кремля. Напередодні замаху стали відомі підсумки візиту британського прем'єра Кіра Стармера до США - дозволу на "далекобійку" для України (що хвилювало Кремль) оголошено не було. Натомість окремі деталі "мирного плану Трампа" розкрив Венс.

Пролунала заява з Ватикану. Раніше Франциск І активно коментував російську війну в Україні. Нині Папа Римський звернув увагу на вибори і назвав обидвох кандидатів у президенти Сполучених Штатів - "проти життя". Тому що, Гарріс за аборти, а Трамп жорстокий до мігрантів.

Заява понтифіка вагома для виборців-католиків, яких чимало і серед республіканців, і серед демократів. Таким чином, чи не єдина передвиборча тема, котра справді є консолідуючою для американців, - це війна в Україні як протистояння диктатурі Путіна.

Нейтралізація двопартійної підтримки?

Радник президента США з нацбезпеки Джейк Салліван швидко "підсік" так званий "план Трампа": жоден з них не має бути нав'язаний Україні зовні. Заява не зайва, адже напередодні Китай заявив про консультації з Києвом по "китайсько-бразильському плану", а Володимир Зеленський наголосив на "плані перемоги", котрий буде презентований у США на Генасамблеї ООН та особисто Джо Байдену й обом кандидатам у президенти. Важливо, щоб Гарріс і Трамп ознайомилися з "планом перемоги", але як це буде на тлі політичних переконань Раута?

Росія поки що виступає на Генасамблеї зі звичними тезами і продовжує бити по житлових багатоповерхівках України. Кремлю потрібен певний злам у війні. Спроба замаху на Трампа з "українським слідом" може бути інструментом, яким Путін хоче збити двопартійність української підтримки, припускає Олексій Буряченко.

"Намагаються зіграти з глибинним електоратом Трампа. За даними соціології, в американському суспільстві підтримка України сягає 70 відсртків, серед цих людей є як демократи, так і республіканці. Сенатори і конгресмени від Республіканської партії мають орієнтуватися на своїх виборців і якби ті змінили думку, не виключено, Україна може залишитися тільки з демократами", - пояснив він.

А це, у свою чергу, ставить під питання і макрофінансову допомогу, і постачання зброї. Насамперед паузи позначаться на полі бою, як це було з початку поточного року.

Роз'єднати теми

Ефект настільки небезпечний, що нині помітні спроби роз'єднати тему спроби замаху і тему позірної проукраїнськості підозрюваного, підкреслив публіцист Віталій Портніков.

Партнерам треба пояснити, що мир можливий, але на українських умовах, наголосив політолог Олександр Мусієнко. Орієнтація підозрюваного може змінити політичний ландшафт, тому "нам потрібно продемонструвати сильну позицію за столом переговорів", переконаний він. "Якщо Захід не підтримує Україну - війну програє не Україна, а вже Захід", - звернув увагу експерт.

Зараз ви читаєте новину «Кулі не беруть. Як замах на Трампа може змінити хід війни в Україні». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі