четвер, 07 вересня 2023 20:54

Хто з жінок має прийти до військкомату у жовтні: роз'яснення ЗСУ

Хто з жінок має прийти до військкомату у жовтні: роз'яснення ЗСУ
У Збройних силах України пояснили військовий облік жінок. Фото: Facebook.com/UALandForces

З 1 жовтня на військовий облік будуть зобов'язані встати всі жінки-медики, тобто лікарі, медсестри, стоматологи, акушерки, фармацевти, віком від 18 до 60 років.

Постановка на військовий облік – це не мобілізація жінок-медиків, повідомили Сухопутні війська Збройних сил України.

"Законом встановлюється, що жінки, які придатні до проходження військової служби за станом здоров'я та віком, і закінчили заклади професійної (професійно-технічної), фахової передвищої або вищої освіти та здобули медичну або фармацевтичну спеціальність, підлягають взяттю на військовий облік військовозобов'язаних", – пишуть.

Яка категорія жінок має прийти до територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки

З 1 жовтня на військовий облік будуть зобов'язані встати всі жінки-медики, тобто лікарі, медсестри, стоматологи, акушерки, фармацевти, віком від 18 до 60 років.

Спеціальність враховується і за дипломом, і за фактичним місцем роботи.

Військовий облік жінок регулюється указом Міністерства оборони України № 35.

Жінки з іншими спеціальностями, спорідненими з військовою, можуть стати на облік за власним бажанням.

Перелік спеціальностей можна прочитати ТУТ.

Як стати на облік жінкам

Процедура реєстрації на військовий облік здійснюється в ТЦК.

Необхідні документи:

заява про взяття на облік;

паспорт або ID-картка;

ідентифікаційний номер;

документ про здобуття спеціальності/професії;

довідка з роботи із зазначенням спеціальності, за якою жінка працює;

свідоцтво про народження дітей/документ про опіку;

свідоцтво про шлюб;

фотокартки 3х4.

Коли жінка приходить до ТЦК стати на військовий облік, на неї заводять особову справу.

Далі її мають спрямувати на медкомісію, яка зробить висновок про придатність/непридатність до військової служби.

Медкомісія у військовозобов'язаних жінок має проходити так само, як і в чоловіків: повинні оглянути хірург, терапевт, невропатолог, психіатр, офтальмолог, оториноларинголог, стоматолог, дерматолог.

Єдина відмінність – жінки мають пройти ще огляд у гінеколога.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Міністр освіти підтримав скасування відстрочки для студентів за 30-ть

Які обов'язки будуть у жінок, що стануть на облік

Жінки, які перебувають на військовому обліку, можуть бути призвані на військову службу чи залучені для виконання робіт із забезпечення оборони держави у воєнний час.

Такі жінки виконують військовий обов'язок на рівних засадах із чоловіками. Тобто законодавство не розрізняє військовозобов'язаних жінок і чоловіків.

Чи потрібно ставати на військовий облік вагітним жінкам і жінкам-матерям

Законом встановлено, що винятком є вагітні жінки та ті, які перебувають у декретній відпустці.

Вагітні жінки визнаються непридатними до військової служби, незалежно від терміну й перебігу вагітності.

Вже призвані під час мобілізації жінки-військовослужбовиці мають право на звільнення зі служби у зв'язку з вагітністю (незалежно від перебігу й терміну) та у зв'язку із перебуванням у відпустці по догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку. А також – якщо дитина потребує домашнього догляду тривалістю, визначеною в медичному висновку, але не більше ніж до досягнення нею шестирічного віку.

Медики-матері отримують право на відстрочку, якщо виховують дітей самостійно, мають три і більше неповнолітніх дітей або виховують дитину з інвалідністю, а також якщо їхній чоловік служить у ЗСУ.

Для цього необхідно відвідати свій ТЦК та СП і надати усі підтверджуючі документи.

Чи потрібно самостійно йти до ТЦК та СП

Заклади професійної (професійно-технічної), фахової передвищої або вищої освіти, які здійснюють підготовку жінок за медичною або фармацевтичною спеціальністю, за два місяці до завершення навчання подають список щодо таких жінок до ТЦК.

Списки є підставою для оформлення жінкам тимчасового посвідчення військовозобов'язаного і внесення інформації до Єдиного державного реєстру призовників, військовозобов'язаних та резервістів.

Тимчасові посвідчення жінкам, які здобули освіту за медичною або фармацевтичною спеціальністю видають ТЦК, на території відповідальності якого розташовані заклади освіти. Строк дії таких посвідчень – 30 діб.

Жінки, яким видали такі посвідчення повинні у семиденний строк з дня отримання прибути до ТЦК, на території відповідальності якого задеклароване/зареєстроване місце їх проживання, для взяття на військовий облік.

Непрацевлаштовані жінки прибувають самостійно до відповідного ТЦК.

Відповідальність за ухилення від постановки на військовий облік

За порушення військовозобов'язаними правил військового обліку під час воєнного стану, може бути накладено штраф від 50 до 100 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (від 850 до 1700 грн).

Раніше член Комітету з питань національної безпеки, оборони та розвідки Федір Веніславський повідомив, що з 1 жовтня жінкам із медичною або фармацевтичною освітою обмежать виїзд з України. Вони будуть вважатися військовозобов'язаними і на них розповсюджуватимуться такі самі правила виїзду за кордон, як і для чоловіків.

17 серпня президент Володимир Зеленський підписав закони про продовження дії воєнного стану і проведення мобілізації на 90 діб – до 15 листопада 2023 року.

Зараз ви читаєте новину «Хто з жінок має прийти до військкомату у жовтні: роз'яснення ЗСУ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

6

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі