понеділок, 04 грудня 2023 22:26

Спецтема: Війна Росії проти України

Контрнаступ пішов не за планом. Залужний був вимушений поміняти тактику - WP

Контрнаступ пішов не за планом. Залужний був вимушений поміняти тактику - WP
Головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний мусив міняти тактику після чотирьох днів контрнаступу. Фото: РБК

На четвертий день контрнаступу Збройних сил України Головнокомандувачу Валерію Залужному довелося змінювати тактику.

Командування ЗСУ розраховувало вийти до Азовського моря протягом двох-трьох місяців, звільнення Роботиного повинно було відбутися за один день. Натомість, українська армія просунулась на 20 км за пів року, йдеться в публікації Washington Post.

Український Генштаб багато місяців планував контрнаступ разом з американськими колегами. План не враховував низку проблем. Зокрема, масштаби і щільність мінування.

Тодішній голова Об'єднаного комітету начальників штабів США генерал Марк Міллі та інші старші американські офіцери, які брали участь у плануванні наступу, переконували українців зосередити сили в одній ключовій точці в Запорізькій області, в той час як план Генштабу ЗСУ передбачав наступ на трьох напрямках і стримування російських сил.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Кому насправді вигідна "патова ситуація" в Україні

"Солдати 47 окремої механізованої бригади 7 червня 2023 року мали почати довгоочікуваний контрнаступ. Їх метою було за добу досягнути села Роботине, щоб опісля рухатися до Мелітополя. Однак все пішло не за планом", - йдеться в публікації.

На четвертий день генерал Залужний побачив згорілу західну військову техніку: американські БМП "Бредлі", німецькі танки "Леопард", машини розмінування, що залишилися на полі бою. Кількість загиблих і поранених підірвала бойовий дух.

"Побачивши наслідки атаки, Валерій Залужний наказав своїм військам призупинити наступ. Він переглянув погоджену з американськими колегами тактику, відкинувши спроби наступати масованою, механізованою атакою та допоміжним артилерійським вогнем", - пише WP.

Солдат 47-ї бригади з позивним "Джокер" розповів, що американці не врахували наявність величезної кількості безпілотників, укріплень, мінних полів і тому подібного та навіть не хотіли інтегрувати використання дронів у готові програми підготовки.

Залужний вирішив що українські солдати ходитимуть пішки невеликими групами приблизно з 10 осіб - це мало зберегти обладнання та життя.

Загалом Україна визволила близько 200 квадратних миль (майже 518 кв км) території ціною тисяч загиблих і поранених та мільярдів доларів західної військової допомоги лише у 2023 році.

Ситуація на фронті в Україні зайшла у глухий кут.

Жодна зі сторін не може просуватися, бо однаково технологічно оснащена, у колонці для The Economist написав Залужний.

Генерал повідомив, що за п'ять місяців контрнаступу Україні вдалося просунутися лише на 17 км, а Росія десять місяців воювала навколо Бахмута на сході, щоб взяти місто розміром 6 на 6 км.

Залужний вважає, що для виходу з глухого кута потрібен потужний технологічний стрибок.

Зараз ви читаєте новину «Контрнаступ пішов не за планом. Залужний був вимушений поміняти тактику - WP». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі