четвер, 23 лютого 2023 06:55

Спецтема: Війна Росії проти України

Комунікація між Китаєм та Україною залишається "дуже складною" – МЗС

Комунікація між Китаєм та Україною залишається "дуже складною" – МЗС
У МЗС України заявили про "дуже складну" комунікацію з Китаєм. Фото: розміщене на ukrinform.ua

Україна намагається покращити дипломатичні відносини з Китаєм.

Проте комунікація на рівні керівництва між державами залишається "дуже складною". Про це заявив заступник міністра закордонних справ Андрій Мельник в інтерв'ю "Українській правді".

"Ми все-таки намагаємося покращити позицію офіційного Пекіна стосовно російської агресії… Комунікація була і залишається дуже складною на рівні найвищому", – сказав Мельник.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Китай зробив нову гучну заяву щодо війни в Україні

За його словами, уряд, президент і вся дипломатична служба намагалася і до великої війни і під час "відшукати ключик до цієї надважливої для України держави". Мельник пояснив, що Київ прагнув, щоб позиція Пекіна була "сприятливішою, ніж сьогодні".

"Щоб це був не лише цей нейтралітет, який ми теж цінуємо", – пояснив Мельник.

Він зауважив, що Україна не втрачає надію "достукатися як до розуму, так і до сердець китайського керівництва для того, щоб унеможливити будь-який альянс з путінською Росією".

Влада Китаю публічно не засудила повномасштабне вторгнення Росії в Україну, але і не підтримала. Каже, хоче зберігати нейтралітет. Війну в Україні називає "кризою", звинувачуючи у ній Захід. Москву Пекін продовжує вважати стратегічним партнером.

За майже рік повномасштабної війни китайський лідер Сі Цзіньпін та президент Володимир Зеленський підтримували діалог у форматі листування. Діалог України з Китаєм від початку російського вторгнення вівся лише на рівні міністрів, повідомив міністр закордонних справ Дмитро Кулеба.

24 лютого Китай має намір опублікувати "мирний план". Документ, що пропонує політичне рішення для припинення війни в Україні, заявив головний дипломат Китаю Ван І.

Зараз ви читаєте новину «Комунікація між Китаєм та Україною залишається "дуже складною" – МЗС». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі