пʼятниця, 30 червня 2006 12:37

Колишній глава Мінатома РФ запропонував Путіну його вбити

 

Екс глава Мінатома РФ Євген Адамов запропонував Росії його убити. Він написав Володимиру Путіну листа зі швейцарської в"язниці та повідомив, якого роду державні таємниці в разі його видачі США можуть виявитися надбанням ЦРУ.

Документи демонструють, що Адамов намагався переконати вище керівництво РФ максимально активізувати зусилля щоб запобігти його екстрадиції в США - саме через його "знання інформації, що відноситься до вищої категорії державної таємниці".

Він запевняє, що подразником для США стала його зустріч з прем"єром Індії Аталом Біхарі Ваджпаї після проведення Індією випробувань ядерної зброї 1998 року.

Адамов заявляє, що вже після його відставки з поста глави Мінатома РФ 2001 року США сфабрикували і підкинули в Монако інформацію, на основі якої його самого і його партнерів по бізнесу звинуватили в розповсюдженні зброї масового ураження.

У "Додатку 2" до листа Адамова Путіну від 6 жовтня 2005 року колишній глава Мінатома, крім іншого, пише про те, що не "можна допустити моєї видачі в США, тому що звинувачення проти мене необгрунтовані, американці хочуть помститися мені за захист політичних і економічних інтересів Росії".

Проте в листі до Путіна був ще - "Додаток 1". Його суть - короткий виклад відомостей, що "відносяться до вищої категорії державної таємниці", до яких Адамов був допущений через свій статус і які у разі його видачі в США можуть бути отримані спецслужбами цієї країни.

- Події останніх років дозволили США переконатися, що я не користуюся більше Вашою підтримкою, тому вони спланували та провели безпрецедентну політичну провокацію, прикриваючи її нібито кримінальними подіями. Моя превентивна інформація із цього приводу прямувала в різні державні органи (Росатом, ФСБ, Генпрокуратура), але, на жаль, не знайшла розуміння. Закономірним результатом став арешт,- пише Адамов у листі до Путіна.

- Я добре розумію, що повинен розглядатися й інший варіант - фізичне усунення носія інформації. Готовність пожертвувати життям на користь збереження державної таємниці неодноразово була підтверджена мною при зустрічах з послом РФ. Проте, погодьтеся, Володимир Володимирович, що ухвалювати таке рішення, коли Батьківщина тебе цінує і захищає - одна справа. І абсолютно інше, коли твоя країна оцінила твої заслуги перед державою порушенням кримінальної справи, - написав Адамов Путіну.

Адамов займав посаду мініста з атомної енергетики з березня 1998 року по березень 2001 року. Він був затриманий в Швейцарії 2 травня 2005 року за запитом влади США, яка звинувачує його в розкраданні близько $9 млн з допомоги, яку США надала Росії для модернізації систем ядерної безпеки.

29 грудня 2005 року федеральний суд Швейцарії ухвалив рішення про екстрадицію Адамова до Росії. 31 грудня він був перевезений з Швейцарії до Москви і поміщений в СІЗО "Матроська Тиша". Того ж дня Генпрокуратура РФ пред"явила йому звинувачення, повідомляє NEWSru.

Зараз ви читаєте новину «Колишній глава Мінатома РФ запропонував Путіну його вбити». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі