пʼятниця, 05 січня 2024 19:30

Спецтема: Війна Росії проти України

"Колективна Безугла" - як хочуть змінити мобілізацію

"Колективна Безугла" - як хочуть змінити мобілізацію
У комітеті Верховної Ради розпочали розгляд нового законопроєкту про мобілізацію. Фото: "Факти"

В Україні готують новий проєкт закону про мобілізацію.

Це потрібно зробити, але те, що роблять зараз, викликає питання. Про це в коментарі Gazeta.ua розповів військовий аналітик Павло Лакійчук.

"Ця ініціатива "колективної Безуглої". Насправді, мобілізація в Україні це компетенція президента. І він мав би виступати з цієї ініціативою. А це питання намагаються перекласти на будь-кого іншого. Але нам потрібні солдати, тому що у нас мобілізаційна яма зараз і вона буде тривати. Коден місяць росте дефіцит у війську. Говорив зі знайомим психологом на цю тематику і одна пані сказала:"Що Ви пропонуєте?" Я кажу: "Запропонувати має Верховний головнокомандувач". У нас немає досвіду, знань як проводити мобілізацію. Треба орієнтуватися на держави, які його мають. Перед тобою стоїть вибір: ти повертаєшся в Ізраїль, воюєш, потім повертаєшся назад і ти лишаєшся шанованим громадянином Ізраїлі. Або лишаєшся в Америці, Австралії, бо дорога в Ізраїль вже закрита і ти людина без громадянства або з посвідкою на проживання. Дехто трактує це, ніби держава змушує людей. Страх не може бути мотивацією. Тут стоїть вибір між комфортом і обов'язком – це свідомий вибір. Це питання пріоритету і цінностей. Євген Дикий, колишній айдарівець, колись дав досить цинічне пояснення, але досить таке реалістичне, на мій погляд. Каже: "Ті, хто зараз сидять на диванах, мають зрозуміти, що зі зброєю в складі сформованого підрозділу шансів вижити значно більше, ніж коли ви перебуваєте на диванах. Ті, які зараз спостерігають за цим всім збоку, стануть тими жертвами як в Бучі: зв'яжуть руки, зав'яжуть очі і розстріляють", – сказав Лакійчук.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Менше "броні", мобілізація за кордоном та жінки на службі – що прописали депутати

Ексміністр економіки Тимофій Милованов запропонував проводити мобілізацію шляхом лотереї або жеребкування. Але це все задля розділення людей, уточнив аналітик.

"Це схоже на XVIII сторіччя. Тоді теж голова села відправляв на москальщину солдатів. Інші чекали свою чергу. Давайте ще раніше повернемося. Інший варіант: відкуп багатших – щомісячний платіж переплачувати за те, що ти не служиш в армії. Чим далі, тим більше в нас вигадають способів як розділити суспільство. Замість того, щоб кожен чоловік і жінка, виконували свої обов'язки. У нас є права і обов'язки. Ми забезпечуємо свої права своїми обов'язками. Але люди вигадують різні способи: давайте перший під'їзд їде на війну, а другий – буде культурним фронтом. Це неправильно", – додав Лакійчук.

У комітеті Верховної Ради розпочали розгляд нового законопроєкту про мобілізацію.

Обговорення разом з командуванням ЗСУ та представниками Міністерства оборони буде тривати кілька днів.

Зараз ви читаєте новину «"Колективна Безугла" - як хочуть змінити мобілізацію». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі